Održana radionica o jeziku mržnje u javnom prostoru u BiH

23.4.2013. U organizaciji Udruženja BH novinara danas je u Brčko distriktu BiH upriličen trening na temu "Jezik mržnje u javnom prostoru: odgovornost novinara i urednika u njegovoj prevenciji kroz medijske sadržaje".
Tom prilikom radionici su prisustvovali Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, dr. Enes Osmančević, univerzitetski profesor, sudija Osnovnog suda u Brčkom Selim Karamehić.

Image for news

Od predstavnika vlasti Distrikta prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Brčkog Esed Kadrić i potpredsjednik Skupštine Distrikta Adem Ribić.

U izlaganju je predstavljena i publikacija "Monitoring medija: august-decembar 2012. godine o jeziku mržnje, s fokusom na predizbornu kampanju za lokalne izbore“ realizovana u okviru projekta „Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH“ uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške i Republike Irske, a podržano je i od Vijeća Evrope.

Da u 46.811 tekstova ima 1,3 % medijskih sadržaja s govorom mržnje pokazuju rezultati istraživanja provedenog u okviru ovog monitoringa.

2013-04-24-Prevencija_jezika_mrznje-2

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari istakla je da u skladu s tim pokazateljima u BiH nema puno govora mržnje te da mediji u većini slučajeva nisu bili izvori govora mržnje već su samo prenosioci izjava političara koji su se koristili takvim govorom.

Sudija Osnovnog suda u Brčko distriktu BiH Selim Karamehić kazao je da bi cjelokupna društvena zajednica trebala više raditi na sprečavanju govora mržnje jer ta teška i ozbiljna djela uvelike ugrožavaju društvo u cjelini, naglašavajući da je u Distriktu postojao samo jedan slučaj iz te oblasti u proteklih 12 godina.

"Još jedna od karakteristika situacije u BiH po ovim pitanjima je i neodgovornost svih sudionika javne komunikacije za javno izrečenu riječ uz netoleranciju prema drugima i drugačijima", istakao je profesor Enes Osmančević.