Gradonačelnik podržao saradnju Komisije za papire od vrijednosti Distrikta s kolegama iz entiteta

U prostorijama Centralne banke u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine održan je sastanak komisija za papire od vrijednosti Brčko distrikta BiH, Federacije BiH i Republike Srpske.

Image for news

Na sastanku je prvobitno analizirana saradnja u dosadašnjem periodu s osvrtom na potpisanu Zajedničku platformu o saradnji, a zatim se razgovaralo o revitalizaciji regionalne Deklaracije o saradnji, o ulozi regulatora na tržištu rada u vezi s novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i o zajedničkoj edukaciji kadrova neophodnih za funkcionisanje tržišta.

Prisutnima se na početku sastanka obratio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić.

„Od ove komisije očekujemo da dinamizira jedan proces kontrole tržišta kapitala. To je nešto što je vrlo značajno za Brčko distrikt BiH, Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu, s obzirom na to je jedan od četrnaest prioriteta za ulazak u članstvo Evropske unije, a prioritet pod rednim brojem 7 govori o suzbijanju korupcije, borbi protiv terorizma, pranja novca i organiziranog kriminala”, istakao je gradonačelnik.

Iskazao je posebnu zainteresovanost za edukaciju nedostajućih, a neophodnih kadrova za privredu Brčko distrikta BiH kao što su brokeri, investicioni savjetnici i investicioni menadžeri.

Predsjednik Komisije za papire od vrijednosti Brčko distrikta BiH Muamer Ahmetspahić naveo je da je osnovni cilj današnjeg sastanka usaglašavanje aktivnosti komisija za unapređenje rada tržišta.

„Osnovni zadatak novoformirane komisije jeste oživljavanje tržišta u punom obimu. Brčko distrikt BiH je veoma značajan segment države i ovdje postoji veliki prostor za novi način ulaganja. Do sada je, prema podacima kojima raspolažem, većina investiranja bila putem kredita, što je samo jedan od načina finansiranja. Postoji mnogo bolji i povoljniji način investiranja kroz određene fondove, kroz izdavanje obveznica, što entiteti već rade, a prostora i interesa za kupovinu obveznica i finansiranja projekata ima i u Distriktu”, kazao je Ahmetspahić.

Predsjednik Komisije za papire od vrijednosti RS-a Ognjen Mihajlović kazao je da ova komisija stoji na raspolaganju brčanskoj komisiji s ciljem unapređenja zakonodavnog okvira, dok je predsjednik federalne Komisije za vrijednosne papire Adnan Zukić kazao da današnji sastanak predstavlja priliku za novi početak uspješne saradnje.