Na nastavku 61. redovne sjednice na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojen set programa utroška sredstava: Za nabavku opreme za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko“ izdvojeno dodatnih milion KM

Na nastavku 61. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojen je Program utroška sredstava za rekonstrukciju objekata i uređenje kruga bolnice za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u ukupnom iznosu od 240.000,00 KM.

Image for news

Na prijedlog istog odjeljenja usvojen je Program utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za zdravstvo JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u visini od 5.700.000,00 KM.

Za nabavku opreme za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko” izdvojeno je 1.019.700,00 KM.

Također, usvojena je izmjena Programa utroška sredstava za nabavku opreme za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko”. Sredstva za nabavku opreme u visinu od 2.897.400,00 KM namijenjena su, između ostalog, za nabavku opreme za ambulante MZ Ilićka i Stari rasadnik, nabavku bolesničkih kreveta i brojnih aparata koji će doprinijeti poboljšanju zdravstvenog sistema Brčko distrikta BiH.

Usvojen je Program utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za finansiranje programa biomedicinski potpomognute oplodnje za treću i više procedura u visini od 30.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH namijenjenih za liječenje specifičnih bolesti osiguranika Brčko distrikta BiH van Brčko distrikta BiH po preporuci Komisije FZO, čije liječenje nije moguće u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH, niti u zdravstvenim ustanovama okruženja s kojima FZO Brčko distrikta BiH ima ugovor u visini od 195.000,00 KM.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović istakao je da JZU „Zdravstveni centar Brčko“ i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, po transferu sredstava, trebaju blagovremeno poduzeti potrebne korake kako bi se navedene odluke realizirale u što kraćem roku na zadovoljstvo svih građana Distrikta.

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje odobreno je stipendiranje do 227 učenika I, II. i III. razreda srednjih škola koji upišu redovno školovanje u jednom od deficitarnih zanimanja, a koja su proglašena deficitarnim za školsku 2022/2023, 2023/2024. i 2024/2025. godinu.

Na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH odobreno je izdvajanje novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 26.439,20 KM iz sredstava rezervi Budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu u svrhu naknade štete nastale od požara, usljed udara groma na stambenom objektu Janka Pekića u naselju Grbavica.

Također, odobren je Prijedlog odluke o inicijativi za pokretanje procedure zaduženja Brčko distrikta BiH kod Evropske unije u skladu s instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan.

Na današnjoj sjednici članovi Vlade usvojili su i zaključak kojim se zadužuju nadležna odjeljenja da u narednom periodu pokrenu postupke javnih poziva za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva.

Nastavku 61. redovne sjednice prethodio je i nastavak 28. vanredne sjednice na kojoj se razgovaralo o stavljanju u funkciju područnih vatrogasnih domova u Bijeloj, Prutačama i Sandićima, kao i o osiguravanju sredstava za nabavku dodatne opreme i vozila za potrebe Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko distrikta BiH.