Održana ekspertna misija EU o upravljanju i procjeni rizika od poplava

18.12.2014. U organizaciji Ureda za evropske integracije pri Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH u Brčkom je 16. i 17. decembra održana ekspertna misija u okviru instrumenta tehničke pomoći Evropske komisije.


Image for news
U istoj su aktivno učestvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, entitetskih uprava Civilne zaštite, Agencije za vodoprivredu RS te predstavnici Odjeljenja za komunalne poslove, Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo  i vodoprivredu i Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH. Uspješno održavanje ove ekspertne misije u Brčko distriktu BiH uslijedilo je nakon što je gradonačelnik dr. Anto Domić s posebnom pažnjom od Ureda za evropske integracije hitno inicirao podnošenje aplikacije na ovu temu prema TAIEX Sekretarijatu u Briselu.

Delegirani eksperti koji su učestvovali u ovoj misiji bili su dr. Erika Conti i Veronica Casartelli iz Uprave civilne zaštite Ureda premijera Republike Italije.

Prema riječima šefa Odsjeka za koordinaciju programa pomoći EU i regionalnu saradnju i koordinatora za TAIEX Muje Hadžića konstatovani su zaključci sa ove TAIEX ekspertne misije kako slijedi:

- Kod razvijanja politika koje se odnose na korištenje voda i zemljišta u skladu sa praksom EU obaveza je razmotriti moguće učinke takvih politika na rizike od poplava i upravljanje poplavnim rizicima;

- Imajući u vidu da se javljaju različite vrste poplava, poput riječnih poplava, bujičnih poplava, poplava u gradovima i poplava obalnih područja mogu varirati i štete koje nastaju usljed poplava. Stoga bi ciljeve u pogledu upravljanja poplavnim rizicima trebali zasnivati na lokalnim i regionalnim okolnostima;

- Kako bi bio dostupan učinkovit alat putem kojeg bi se moglo doći do informacija, kao i koristan osnov za određivanje prioriteta i daljnjih tehničkih, finansijskih i političkih odluka u pogledu upravljanja poplavnim rizicima, nužno je osigurati izradu karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava koje prikazuju moguće štetne posljedice povezane s različitim scenarijima poplava, uključujući informacije o mogućim izvorima onečišćenja okoliša kao posljedice poplava;

- Planovi upravljanja poplavnim rizicima trebali bi biti usredotočeni na sprečavanje, zaštitu i pripravnost. Kako bi se rijekama dalo više prostora, ako je moguće u planovima bi trebalo razmotriti mogućnost zadržavanja i/ili obnove poplavnih područja, kao i mjere za sprečavanje i smanjivanje štetnih posljedica za zdravlje ljudi, okoliš, kulturnu baštinu i privrednu aktivnost. Elemente planova upravljanja poplavnim rizicima treba periodično preispitati i, prema potrebi, ažurirati uzimajući u obzir vjerojatne učinke klimatskih promjena na pojavu poplava.

Također, u kontekstu upravljanja poplavnim rizicima izuzetno je važno načelo solidarnosti. U tom svjetlu trebalo bi podsticati sve nivoe vlasti u BiH ali i zemlje iz okruženja da traže pravednu podjelu odgovornosti kad se radi o mjerama u pogledu upravljanja poplavnim rizicima duž vodotoka kao i da se ojačaju zajednički mehanizmi za odlučivanje u vezi s upravljanjem vodenim slivovima.

Ovom prilikom je najavljena dodatna ekspertna misija u prvom kvartalu sljedeće godine, ali i nastavak korištenja instrumenta tehničke pomoći.

Naime, na prijedlog Ureda gradonačelnika TAIEX plan je usvojila Vlada Brčko distrikta BiH s ciljem jačanja stručnih kapaciteta administracije Vlade Brčko distrikta BiH s posebnim osvrtom na razmjenu dobrih iskustava i znanja sa ekspertima EU iz različitih oblasti relevantnih za transpoziciju zakona i propisa EU u lokalno zakonodavstvo.