LAF studijsko putovanje o ruralnom razvoju

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje LAF studijsko putovanje na temu ruralnog razvoja na lokalnom nivou koje će se održati u Briselu od 19. do 21. juna 2013. godine.
Cilj ovog studijskog putovanja je prezentovati EU strategiju o ruralnom razvoju lokalnim i regionalnim organima vlasti sa Zapadnog Balkana.
Na području zapadnog Balkana seoska područja susreću se sa velikim brojem strukturalnih i socioekonomskih problema za koja se mogu naći rješenja u okviru EU strategije ruralnog razvoja i CAP-a. Radi povećavanja produktivnosti i zaposlenosti ljudi u regiji, a naročito u seoskim područjima, učestvovanje lokalnih aktera je identifikovano kao ključni faktor. Teritorijalni pristup ruralnom razvoju, između ostalog, zahtijeva osnaživanje regionalnih i lokalnih organa vlasti. Oni, također, igraju važnu ulogu u ispunjavanju uslova za pristup EU na polju ruralnog razvoja.
Pored općih informacija o funkcionisanju i donošenju odluka u EU, ovo studijsko putovanje obuhvatit će i strategiju ruralnog razvoja EU naročito strateške smjernice za ruralni razvoj Zajednice (odluka Vijeća 2006/144/EK od 20. februara 2006., regulativu Vijeća (EK)1698/2005 od 20. septembra 2005. o podršci ruralnom razvoju Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), regulativa Vijeća (EK) br. 1290/2005 o funkcionisanju zajedničke poljoprivredne strategije i regulativa Vijeća (EK)1085/2006 od 17. jula 2006. kojom je uspostavljan Instrument za pretpristupnu pomoć.
Ova studijsko putovanje bit će organizovano u saradnji s Komitetom regija (CoR). Program predviđa posjetu jednom od ureda koji predstavlja regiju države članice u Briselu. Tu će se dobiti informacija o tome kako ova regija rješava pitanje strategije regionalnog i ruralnog razvoja. Učesnici će biti upoznati sa krovnim organizacijama koje rade na polju ruralnog razvoja radi razmjene stavova i najboljih praksi sa njihovim kolegama u državama članicama.
Ciljna grupa ovog studijskog putovanja su predstavnici lokalne i regionalne administracije u zemljama zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija). Službeni jezik skupa je engleski, tako da je obavezno aktivno poznavanje engleskog jezika.
Prijava se sastoji od ispunjene aplikacione forme, pisma interesa i biografije (CV). Učesnici trebaju osigurati CVG i pismo motivacije (opis završenih studija, stručna iskustva i kako će širiti informacije primljene tokom studijskog putovanja).
Što se tiče LAF studijskih putovanja obavještavamo vas da će se oglasi objavljivati i na portalu Saveza općina i gradova FBiH i Saveza općina i gradova RS.
Pošto je jedan od ciljeva lokalnog LAF programa širenje znanja nakon što se podnosilac molbe vrati, u pismu interesa treba navesti lični, kao i interes institucije u ime koje se prijavljuje.