Gradonačelnik održao radni sastanak sa tijelima za koordinaciju dostupnih donatorskih programa

10.11.2014. Danas je u prostorijama Gradske vijećnice gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao redovni radni sastanak s predstavnicima tijela za koordinaciju dostupnih donatorskih programa u Distriktu, među kojima su: glavni koordinator Nenad Kojić, šefovi vladinih odjeljenja i Ureda za evropske integracije, te uprave javnih preduzeća "Luka" i "Putevi" Brčko, Direkcije za finansije i stručnog tima za implementaciju "Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH".

Image for news

Tokom današnjeg sastanka bilo je govora o posjeti Distriktu koju će predvoditi Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, zajedno sa ambasadorima  nekoliko zemalja, kako bi se identifikovale dodatne potrebe u pogledu sanacije šteta i prevencije budućih poplava. U tom smislu zaključeno je da se sačini jedna sveobuhvatna informacija o dosadašnjim mjerama koje je Vlada Brčko distrikta BiH preduzela, te kandidovanim projektima prema Svjetskoj banci, Evropskoj uniji i drugim donatorima. U ovoj informaciji, pored pravnog osnova, sagledat će se i postojeće stanje i mjere koje je Distrikt preduzeo za vrijeme elementarnih nepogoda, a sadržat će i hronološki tok događaja, od spašavanja ljudskih života i imovine pa do saniranja posljedica koje su poplave i klizišta ostavile iza sebe. Pored toga, cilj je da se uvrste i budući planovi i namjere Vlade Distrikta kada je u pitanju odbrana od poplava i zaštita stanovništva.
Prilikom prethodnog sastanka utvrđena je obaveza da se posredstvom Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, uz pomoć resornih odjeljenja, Ministarstvu finansija BiH dostave svi prioritetni projekti u vezi s poplavama. Vladina odjeljenja za javnu sigurnost, poljoprivredu, javne poslove, raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja te Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu aktivno rade na ispunjavanju ove obaveze, a primijećeno je da Brčko distrikt BiH u odnosu na entitete prednjači u ispunjavanju ove dužnosti.