Gradonačelnik Domić posjetio Osnovnu školu na Prutačama

17.4.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić s članovima Ureda Izvršnog odbora UNICEF-a posjetio je danas osnovnu školu u izbjegličkom naselju Prutače kod Brčkog s ciljem upoznavanja s efektima projekta pristupa obrazovanju i zdravstvu siromašne djece koji UNICEF, uz podršku fondova EU, realizuje već tri godine u 20 općina u BiH, a od prošle godine i u Distriktu.

Image for news

Naime, škola na Prutačama broji ukupno 88 učenika, od kojih je 44 Roma.

2013-04-17-Gradonacelnik_u_skoli_u_Prutacama-5

Kao pozitivan iskorak smatra se mogućnost da djeca koja pohađaju ovu školu, a uglavnom su ta djeca lošijeg materijalnog statusa, da kroz produženi boravak, koji je organizovan nakon nastave, imaju priliku i dodatno učiti, uz osiguran obrok.

Ovaj projekat podrazumijeva uključivanje institucija – od Centra za socijalni rad i zdravstvenih ustanova do lokalnih organa vlasti i prosvjetnih radnika.

2013-04-17-Gradonacelnik_u_skoli_u_Prutacama-2

Članovi Delegacije UNICEF-a, svjetske organizacije koju čine ambasadori iz Finske, Gvajane, Kenije, Irana i drugih zemalja, razgovarali su s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem, učenicima i nastavnicima ove škole o produžetku tog značajnog projekta do kraja 2014. godine.

„Projekat pomoći marginalizovanim grupama, posebno kroz obrazovni sistem i edukaciju Roma ovdje na Prutačama, za Vladu Distrikta je veoma značajan i zahvalan sam ambasadorima koji su zajedno s UNICEF-om podržali njegovu uspješnu realizaciju u proteklih godinu i po dana“, zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-04-17-Gradonacelnik_u_skoli_u_Prutacama-4

Voditeljica UNICEF-ovog projekta u BiH Selma Kazić naglasila je kao naročito važnim za uspjeh u nastavi veću zainteresovanost roditelja i djece za obrazovanje, kao i ostvarivanje drugih prava. Također, iskazala je zadovoljstvo rezultatima podrške djeci slabog materijalnog stanja za uključivanje u proces obrazovanja i sistem zdravstvene zaštite.

2013-04-17-Gradonacelnik_u_skoli_u_Prutacama-3

Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, istakla je da je u završnoj fazi ovog projekta duplo više djece pohađalo nastavu u odnosu na početak, što je očigledan pokazatelj povećane zainteresovanosti za nastavni proces.