Evropska organizacija javnog prava (EPLO) u Bosni i Hercegovini

Evropska organizacija javnog prava (EPLO) u Bosni i Hercegovini

EPLO i Brčko distrikt BiH uspostavili su produktivnu saradnju još 2006. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između Evropskog centra javnog prava* i Brčko distrikta BiH. U decembru 2015. godine potpisan je Aneks ovog sporazuma kojim se produžava pravna važnost Memoranduma na period od 10 godina.

U duhu Solunske agende i nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju BiH Evropskoj uniji, evropska perspektiva Bosne i Hercegovine predstavlja prioritet i za EPLO i za Brčko distrikt BiH.

EPLO je, 2010 godine, inaugurirala Nacionalnu školu za javnu upravu u Brčkom, edukativnu instituciju za obuku državnih službenika kao i izabranih članova lokalnih vlasti i sudija administrativnog pravosudnog sistema. Škola je namijenjena za sve zainteresovane da steknu stepen visokog obrazovanja iz državnog, uporednog i evropskog prava i administrativne nauke, kao i certifikate sa seminara obuke državnih službenika, profesionalaca i stručnjaka koji se bave javnim sektorom u njihovom svakodnevnom poslovnom životu.

Bosna i Hercegovina je u martu 2012. godine postala 9. punopravna država članica ove organizacije ratifikacijom Međunarodnog ugovora o osnivanju EPLO-a.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u junu 2012. godine postao 59. institucionalni član EPLO-a kao prva institucija Bosne i Hercegovine zastupljena u Upravnom odboru EPLO-a.

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i EPLO potpisali su Sporazum o saradnji u maju 2015. godine.

*EPLO je osnovana 2007. godine i apsorbirala Evropski centar za javno pravo koji je osnovan 1995. godine.

EPLO Obim aktivnosti

EPLO (www.eplo.eu) je međunarodna organizacija posvećena širenju znanja u oblasti javnog prava lato sensu i upravljanja, kao i unapređenju evropskih vrijednosti za napredniju generaciju advokata i demokratskih institucija širom svijeta. Upravni odbor EPLO-a sačinjava 15 zemalja, Evropska komisija, Evropsko vijeće, 4 javne ustanove i 65 univerziteta/institucija.

S ciljem ostvarivanja svojih ciljeva, EPLO unapređuje saradnju s drugim institucijama, organizacijama i organima, naročito u sistemu Ujedinjenih naroda. Nedavno, EPLO je počastvovana statusom posmatrača pri dvije međunarodne organizacije Ujedinjenih naroda: International Labor Organization (ILO) i World Intellectual Property Organization (WIPO).

Rad EPLO-a se oslanja na 4 stuba, svaki neprestano doprinoseći poboljšanju drugog kroz integrativni pristup, i oni su:

  1. 1. Obrazovanje i obuka: Dijeli, akumulira i unapređuje intelektualni kapital neophodan za razvoj legalnih sistema i prenosi „know-how“ (znanje) po principu  „train-the-trainers“  (obučavanje trenera).

EPLO u svom sastavu ima veliki broj edukativnih i konsalting agencija:

  • Škola evropskog prava i uprave
  • Akademija evropskog javnog prava
  • Akademija za transparentnost i ljudska prava
  • Nacionalna škola za javnu upravu Brčko
  • Evropski institut za menadžment i upravljanje
  • Institut za obuku u pravu i upravi
  • Institut za pravdu i razvoj
  • Institut za humanističke nauke i kulturu
  • Mediteranski institut.

U Bosni i Hercegovini:

  • Program obuke sudija i pravnih savjetnika iz Bosne i Hercegovine uspješno je održan 2013. godine u Strasbourgu, Francuska;
  • Projekat obuke o konceptima acquis communautaire i međunarodnih pravnih provizija i promovisanju neophodnih pravnih reformi proveden u zemljama Balkana i regije Crnog mora u periodu 2005–2007.

2. Istraživanje: istražuje alternative politike i pruža tehničke pravne savjete narodnim vlastima.

U Bosni i Hercegovini:

  • Istraživanje o ulozi zajednice u etnopolitičkim konfliktima, naročito u odnosu na ljudska prava, kao i potencijalna komplementarna veza između društvene zajednice i EU, provedeno je u BiH u periodu 2006–2009.

3. Izgradnja institucija – tehnička saradnja: primjenjuje strategije i inovativna rješenja po osnovu međunarodnih razvojnih ciljeva, prema specifičnim potrebama određene zemlje, u nacionalnim strateškim okvirima i jedinstvenim ekonomskim, političkim i društvenim procesima.

U Bosni i Hercegovini:

  • Pravne reforme u Brčko distriktu BiH (2000–2006)
  • Podrška Tužilaštvu Brčko distrikta BiH (2003–2005)
  • Mreža za borbu protiv trgovine ljudima u srednjoj i istočnoj Evropi (2006 –2007)
  • Stvaranje Nacionalne škole za javnu upravu Brčko (2006-2008)
  • Implementacija prakse EU u oblasti oporezivanja u Brčko distriktu BiH (2007–2008)
  • Razvoj centralnih organa vlasti u Bosni i  Hercegovini (2013–2015)
  • „Uloga djece za jaku društvenu zajednicu“ projekat finansiran od EU s ciljem promovisanja razvoja dinamičnije društvene zajednice koja aktivno učestvuje u javnoj debati o ljudskim pravima i društvenoj prihvaćenosti, kao i pravni sistem naklonjen djeci u BiH (2013-2014).

4. Publikacije: EPLO izdaje žurnale i publikacije u vezi s pravom i upravom među kojima je i časopis „European Review of Public Law„ (ERPL), (Evropski prikaz javnog prava), žurnal objavljen na 7 jezika koji predstavlja međunarodni forum za razvoj ustavnog i administrativnog prava u Evropi, žurnal „European Politeia„ 4 specijalna izdanja ERPL-a kao i veliki broj samostalnih knjiga o kojima možete biti detaljnije informisani na www.eplopublications.eu.

U Bosni i Hercegovini:

  • BiH je član Odbora urednika žurnala „Pravne studije Centralne i Istočne Evrope”, koji izlazi dva puta godišnje i koji izdaje EPLO s ciljem da zbliži akademike iz centralne i istočne Evrope i da razmijene mišljenja o pitanjima javnog prava;
  • Nedavno je objavljena i publikacija u okviru serije evropskog javnog prava, „Javno pravo u Bosni i Hercegovini: Trendovi i izazovi”, vol.CXV, prof. G. Marković.