Održana konferencija za medije u vezi s trenutno nastalim gužvama u Odjeljenju za javni registar

25.6.2013.

Šefica Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH Cvijeta Tanasić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović održali su danas konferenciju za medije kako bi javnost informisali o problemu i razlozima nastalih gužvi u šalter salama Odjeljenja za javni registar, kao i o skraćenom vremenu za rad sa strankama na šalterima do 12.00 sati.


Image for news
„Zbog ogromnog broja zahtijeva, kao na primjer danas do 12.00 sati kada je u šalter sali zaprimljeno 480 raznih zahtijeva koji potom idu na daljnju obradu prije nego što posao za građane bude u cijelosti završen, što nije moguće ukoliko se tokom cijeloga radnoga vremena pribavljaju zahtjevi“, pojasnila je Cvijeta Tanasić.
Na konferenciji je istaknuto i da su prioritet zahtjevi za pribavljanje entitetskoga državljanstva, posebno za građane kojima ističe rok važenja lične karte jer je navedeni obrazac neophodan u procesu pribavljanja nove lične karte.
„Postoji još i problem kvara u sistemu ventilacije koji je u fazi popravka, ali kako građani ne bi ostali uskraćeni za neku hitnu uslugu radi pribavljanja potrebnih dokumenata, Odjeljenje je osposobilo šalter salu u Pododjeljenju za lične dokumente koja uredno radi do 15.00 sati“, dodala je Tanasićeva.
Novina je i ta da je započeto zaprimanje zahtjeva za entitetsko državljanstvo u matičnim uredima i van grada, odnosno u prigradskim naseljima i selima, dok se ne uspije riješiti nastalo zagušenje i uspostave normalni uslovi za rad.
Službenici iz Odjeljenja za javnu sigurnost također su podnijeli teret jer su bili zaduženi da taj red koji se stvara ispred šaltera regulišu.
„Ogromno je nezadovoljstvo građana, ali i dalje postoje načini da se dođe do svakog potrebnog dokumenta“, istaknula je Tanasićeva ističući i daljnja nastojanja na primjeni Zakona o upravnom postupku kako bi se dokumenti za potrebe organa uprave međusobno unutar Odjeljenja mogli službenim putem razmijeniti što bi svakako bila olakšica za građane.
Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost, pozvao je građane na razumijevanje, ističući da odjeljenja ulažu maksimalan trud kako bi ispunili njihova očekivanja s ciljem da prava građana budu ostvarena. On je još dodao da će se na sljedećem zasjedanju Vlade tražiti da rokovi u smislu podnošenja aplikacija za različite javne pozive, a tiču se današnjega i jučerašnjeg dana produže, kako prava građana ne bi bila ugrožena.