Upriličen Okrugli stol na temu prevencije nasilja, zaštite i unapređenja psihofizičkog razvoja mladih

6.11.2015. U  organizaciji Vlade Brčko distrikta BiH i Psihološkog savjetovališta za mlade Univerziteta „Bijeljina“ danas je u Gradskoj vijećnici upriličen Okrugli stol  na temu „Nasilje u školama – uzrok, manifestacija, prevencija“ na kojem su razmijenjena mišljenja i iskustva o prisutnosti različitih oblika nasilja u svakodnevnom životu mladih.

Image for news

U uvodnom obraćanju u ime domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazavši da je ovo prilika da se razmijene mišljenja i iskustva o postojećoj problematici mlade populacije kako bi se došlo do adekvatnih zaključaka koji će biti primjenjivi i od pomoći na prostoru Brčko distrikta BiH.
2015-11-06-Okrugli_sto-Vrsnjacko_nasilje-2

Jelena Jovanović, rukovoditeljica Psihološkog savjetovališta za mlade Univerziteta „Bijeljina“, istakla je kako svi zajedno moramo preduzeti mjere i korake u borbi protiv nasilja kroz različite radionice za roditelje, stručne saradnike ali i samu djecu.

„Što se tiče stručnih saradnika, oni imaju manjak edukacije o tome kako da postupaju u sličnim situacijama i moraju uspostaviti saradnju s roditeljima jer bez funkcionalne porodice napretka u navedenom pravcu nećemo imati”, poručila je Jovanovićka.

2015-11-06-Okrugli_sto-Vrsnjacko_nasilje-4

Učešće u radu današnjeg okruglog stola uzeli su psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, nastavnici i stručni saradnici koji su uključeni u rad s mladima, kao i predstavnici nadležnih institucija koje se bave maloljetničkom delinkvencijom. Tokom sastanka konstatovano je da su razni oblici nasilja u školi prisutni, posebno verbalno, dok je trend fizičkog nasilja smanjen.

Nizama Đozić-Mulamujić, pedagoginja u VIII. osnovnoj školi, iznijela je podatke o istraživanju o nasilju među mladima i njegovoj učestalosti u osnovnim školama koje je prošle godine u svih 15 osnovnih škola proveo Aktiv pedagoga Brčko distrikta BiH na uzorku od 600 učenika i 120 nastavnika. Prema tim pokazateljima oko 80 posto učenika u osnovnim školama tokom svoga školovanja nije doživjelo nikakvu vrstu nasilja. Istraživanje je također pokazalo da je i 20 posto nastavnika bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, posebno verbalnom od strane učenika.

2015-11-06-Okrugli_sto-Vrsnjacko_nasilje-3

„Zanimljivo je reći da je prema istraživanju vršnjačkog nasilja od oblika koji su se pojavljivali prethodnih nekoliko godina bilo izraženo fizičko nasilje, dok je danas više zastupljeno verbalno i internet nasilje, i to ponajviše kod djevojčica”, dodala je Esmeralda Memišević, psihologinja u  II. osnovnoj školi, naglašavajući da stručni saradnici i svi ostali sudionici u školi djeluju i preventivno.

Također je naznačeno da je iskazivanje nasilja u školi odraz stanja u porodici kao osnovnoj ćeliji društva. Ponašanje djece treba povezati sa stanjem u porodici, a kao veoma važna  istaknuta je saradnja svih institucija koje se bave pitanjem djece.