Predstavnici Hrvata u vlasti Brčko distrikta iz svog ugla o aktuelnoj političkoj situaciji u Brčko distriktu

26.5.2011. Dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta, Ivan Krndelj, dopredsjednik Skupštine, i Ivo Filipović, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, održali su pres konferenciju na kojoj su iznijeli svoje političke stavove vezane za aktuelnu političku situaciju u Brčko distriktu nakon donošenja skupštinske odluke o razrješenju dr. Dragana Pajića sa funkcije gradonačelnika.

Image for news
„Povod za konferenciju za novinare koju smo upriličili jeste novonastala situacija i potreba da se Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska seljačka stranka BiH, odnosno akteri u Skupštini, zastupnici i predsjednici klubova obrate javnosti Brčko distritka o motivima i razlozima koji su nas vodili i što nas je upućivalo na ponašanje i način glasanja u cijeloj toj proceduri“, rekao je Anto Domić, zamjenik gradonačelnika distrikta. On je istakao  da je Vlada Brčko distritka nastavila sa funksionisanjem u skladu sa Statutom i Zakonom o Vladi Brčko distrikta BiH i da su sve institucije vlasti bile uključene u prevazilaženje postojeće situacije i da nema mjesta nikakvim strahovanjima.
Ivan Krdnelj, dopredsjednik Skupštine distrikta i zastupnik HSS, rekao je da se razrješavanje gradonačelnika u Skupštini distrikta tumači na različite načine. Otuda i želja za izvornom interpretacijom, bez špekulacija, jer niko ne treba da tumači hrvatske stavove, izuzez Hrvata, istakao je Krndelj. On je rekao da je njegovo opredjeljenje i glasanje proizvod njegovog razmišljanja, a nije priklanjanje ni ovima ni onima nego je čisto jedan principjelan stav protiv preglasavanja. Hrvati, kao najmalobrojniji narod u distriktu, ne žele preglasavanje nijednog naroda bez prethodnih razgovora i pokušaja da se dođe do dogovora. On je dodao da na taj događaj ne bi stavljao preveliki akcenat. „Niz je odluka koje su donesene u Skupštini Brčko distritka, gdje je trebala da bude zastupljenost sva tri naroda. Nedavno je bila takva odluka gdje se tražio jedan Hrvat da bude prisutan“, podsjetio je Krndelj. Zato, nastavio je, ne treba pribjegavati preglasavanju i zato treba osigurati nacionalnu zastupljenost kod rješavanja važnijh stvari, kao što je izmjena Statuta. On je naglasio da Statut očito nije pokrio sve moguće situacije i zbog toga je on kao dopredsjednik Skupštine upitio prijedlog Apelacionom sudu da se izjasni da li je ova odluka donešena u skladu sa Statutom. „Neka to kaže Sud“, izričit je Krndelj. Sigurno će hrvatski stav biti kod izmjena Statuta da se taj dokument mora promijeniti u interesu sva tri naroda i objasnio da su rješenja koja stoje u Statutu bila napredna prije 11 godina, ali da su sad prevaziđena i neusklađena sa ostatkom Bosne i Hercegovine. Takođe, naglasio je Krndelj želimo da Statutom bude omogućeno da i Hrvati imaju jednaka prava sa ostala dva naroda i da i Hrvat može biti gradonačelnik. Tamo gdje se uređuju zakoni i gdje se donose odluke o ključnim pozicijama mora se omogućiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Treba u Statutu definirati i sukob interesa. On je podsjetio na razlike u jednoj državi i na slučaj jednog ministra u BiH, kome je takođe, utvrđen sukob interesa, ali se državni parlament nije izjašnjavao o njegovom razrješenju sa te dužnosti.
Komentarišući poziv SDP-a preko saopćenja za javnost da se zastupnici vrate u Skupštinu i nastave rad, Krndelj je rekao da mu nije jasno zašto oni nisu nastavili sa radom nakon izglasavanja razrješenja gradonačelnika, jer ako su imali legitimet za to, onda su imali i za zastupnička pitanja koja su slijedila po dnevnom redu. On je istakao da ako misle da rade u interesu građana, onda moraju nastaviti raditi, odnosno ako imaju viziju neka nastave kako su i počeli ili pozvati sve poslanike na regularan način a ne preko medija.
Zastupnik HDZ u Skupštini Distrikta Ivo Filipović rekao je kako kriza traje od utvrđivanja sukoba interesa gradonačelniku i inicijative dva zastupnika. Očigledno je da će građani distrikta u ovoj situaciji najviše izgubiti jer aktuelni gradonačelnik je trebao raditi u svom mandatu koji mu je povjeren sa svojim saradnicima u normalnom ambijentu da bi ispunio sve zadaće koje su pred njega bile postavljene, istakao je Filipović. On je rekao da se čini da je nakon svih ovih događaja nastala kriza. Napuštanje Skupštine od strane HDZ-a, HSS-a, SNSD-a, SDS-a, SPRS-a i PDP-a je bila jasna odluka i opet bi tako postupili jer ne bi željeli dati legitimitet preglasavanju bez obzira o kome se radi. „Nedopustivo je da jedan Hrvat i dva Srbina daju legalitet, odnosno da smjenjuju gradonačelnika i daju legalitet nekom novom gradonačelniku“, rekao je Filipović. On je istakao da je sazrelo vrijeme da se krupnije stvari promijene kroz zakone i Statut Brčko distrikta BiH. „Mi u HDZ BiH i dalje smatramo da nije trebalo smjenjivati gradonačelnika ako već on nije dao ostavku, i za takvo što je trebala tropetinska većina, a nikako ovo što je učinjeno. Smatramo da je nanesena nepravda i gradonačelniku, dr. Draganu Pajiću i načinjena pogreška u funkcioniranju Skupštine“, podvukao je Filipović i dodao da „ako su postojala različita mišljenja i različiti stavovi onda je trebalo da se sačeka i pokuša iznaći najpovoljnije rješenje, na što sam i sam nekoliko puta pozivao.“ Filipović je zaključio da sada treba da se riješi ova situacija, odnosno da se sačeka da Apelacioni sud da svoje mišljenje, da ne bi ponovo napravili pogreške.