10. sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikta BiH

1.7.2014. Deseti radni sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća okupio je članove u sastavu: gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Damir Bulčević, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Pejo Mendeš i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović, kao i predstavnike Sindikata, Udruženja poslodavaca te Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Image for news
Tokom sastanka razmatran je i usvojen Nacrt programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2014. godini koji za cilj ima da doprinese privrednom razvoju Brčko distrikta BiH kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje i podizanje preduzetničkog duha. Samozapošljavanje u malom biznisu podrazumijeva podsticajna sredstva za registraciju malog biznisa i početne troškove poslovanja koji se naprimjer odnose na nabavku osnovnih sredstava, zakup poslovnog prostora, te računovodstveno-pravne usluge. Djelovanjem na ovaj način smanjit će se broj nezaposlenih na području Brčko distrikta BiH, a povećat će se broj poslovnih subjekata i poreznih obveznika kojima je primarna djelatnost proizvodnja, zanatstvo i uslužno zanatstvo. U odnosu na prethodnu godinu, pravo prijave imaju sva fizička lica koja se na Zavodu za zapošljavanje nalaze na aktivnoj listi zapošljavanja, s prebivalištem od 2009. godine, a imat će priliku da pohađaju profesionalnu obuku kako bi što bolje vodili biznis koji žele da pokrenu. Za ovaj program iz budžetskih sredstava izdvojeno je 410.000 KM, dok je maksimalni pojedinačni iznos koji se može ostvariti 20.000 KM.
Nacrt programa aktivne politike zapošljavanja u Brčko distriktu BiH za 2014. godinu, koji je usvojen na današnjem sastanku, ogleda se u zapošljavanju lica sa evidencije nezaposlenih s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, povećanju osnovnih iznosa podsticajnih mjera za zapošljavanje žena i stimulaciji zapošljavanja mladih s ciljem sprečavanja odliva kadrova iz Brčko distrikta BiH.
Naime, od ove godine privredni subjekti koji se opredijele za zapošljavanje demobilisanih boraca, žena i osoba sa određenim stepenom invaliditeta steći će prednost pri bodovanju, odnosno 15 posto za prvu kategoriju, a 10 posto prednosti za druge dvije stavke.

2014-07-01-Ekonomsko-socijalno_vijece-2

Također u vidu minimalne prednosti prepoznat će se i preduzeća koja su u prethodnim programima zapošljavanja ispoštovala sve svoje obaveze. S ciljem uvođenja kontrole pri isplaćivanju zaposlenika, sredstva sa Odjeljenja za sport i kulturu bit će prebačena Zavodu za zapošljavanje s obzirom da oni imaju mogućnost i tehniku da obavežu poslodavaca koji angažuje radnika da prvo mora uplatiti sredstva, a onda ih njemu Zavod refundira.
Imajući u vidu štete koje su prouzrokovane proteklim poplavama na imovini privrednih subjekata, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, u saradnji sa UN-om, Međunarodnom organizacijom rada i Evropskom unijom, sačinilo je preliminarni izvještaj o procijenjenim direktnim i indirektnim štetama te je isti danas razmatran i primljen k znanju.