Promocija projekta „Dizajn i izrada originalnih suvenira Brčko distrikta BiH, s ciljem promocije identiteta destinacije i povećanja vidljivosti na turističkom tržištu“

30.1.2024. U prostorijama Gradske galerije održana je promocija projekta „Dizajn i izrada originalnih suvenira Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, s ciljem promocije identiteta destinacije i povećanja vidljivosti na turističkom tržištu“.

Image for news

Projekat koji je inicirala Marica Markoljević, viši stručni saradnik za razvoj turizma Turističke organizacije Brčko distrikta BiH, finansirala je Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA). Glavni cilj projekta je dizajn i izrada ručno rađenih originalnih suvenira Brčko distrikta BiH načinjenih isključivo od prirodnih materijala, a za potrebe novoosnovane Turističke organizacije  Brčko distrikta BiH, što će zasigurno doprinijeti boljoj prepoznatljivosti Distrikta kao održive destinacije.

Promociji su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić i v. d. direktora Turističke organizacije Brčko distrikta BiH Miloš Stankić.

Gradonačelnik Nišić je u uvodnom obraćanju istakao da su suveniri male stvari velikih uspomena.

„Svaki detalj, motiv i materijal ima svoju priču koja je utkana u tkivo našeg grada. Mislim da će ovo biti jedan segment u mozaiku kompletne turističke ponude. Simboli Brčko distrikta BiH su Fontana mladosti i Vijećnica, a sada imamo i jedan novi simbol, lučku dizalicu koja predstavlja simbol moći, snage i prosperiteta Brčko distrikta BiH”, kazao je gradonačelnik.

Iz Turističke organizacije Brčko distrikta BiH kazali su da suveniri predstavljaju kulturno-historijsko nasljeđe, znamenitosti i tradiciju Brčko distrikta BiH te da će služiti kao stalni turistički poziv i trajna uspomena za turiste i sve posjetitelje Distrikta.