Gradonačelnik najavio državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, direktor JU „Treća osnovna škola“ Brčko distrikta BiH Vladimir Simić i koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt BiH Sanel Bašić na današnjoj konferenciji za medije najavili su državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu u organizaciji JU Treće osnovne škole Brčko distrikta BiH, Specijalne olimpijade i Fudbalskog saveza BiH uz pokroviteljstvo Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news

Prvenstvo će se održati 28. 5. 2024. godine u sali Tehničke škole s početkom u 10.30 sati.

Gradonačelnik Nišić izrazio je zadovoljstvo jer je Brčko distrikt BiH po prvi put domaćin ovog značajnog događaja.

„Ovakva takmičenja su u funkciji jedne socioekonomske i društvene inkluzije, povećavaju solidarnost i empatiju, samopouzdanje i samokontrolu. Sport je najvrednija sporedna stvar na svijetu i Vlada Brčko distrikta BiH će nastaviti podržavati ovakve manifestacije. On je i u funkciji borbe protiv stigmatizacije i marginalizacije osjetljive populacije, naših učenika. Prema određenim statistikama incidenca djece s intelektualnim poteškoćama i fizičkom invalidnosti je oko 6-8%  i ovoj populaciji ćemo posvetiti posebnu pažnju. Ovi mladi ljudi trebaju u svakom pogledu biti ravnopravni članovi društva i trebaju se osjećati sigurnim i voljenim. Nadamo se da ćemo uz ovakve aktivnosti biti na dobrom putu da se ova populacija situira u centar društvene i političke pažnje“, kazao je gradonačelnik Nišić.

On je podsjetio da je prošle školske godine po prvi puta uveden školski sport te da postoji intencija da djeca iz ove populacije budu dio istog.

Direktor JU Treće osnovne škole Brčko Vladimir Simić ovom prilikom zahvalio se  Vladi Brčko distrikta BiH na podršci ovom značajnom događaju.

„Moram podsjetiti da naša škola ima tri odjeljenja učenika s posebnim potrebama i trudimo se da ih na svaki način uključimo u društveni život našeg grada i da im damo šansu da pokažu sve svoje potencijale“, kazao je Simić naglasivši da je ova manifestacija ekvivalent državnom prvenstvu u fudbalu.

Koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt BiH Sanel Bašić naveo je da će se ovo prvenstvo u kojem učestvuje oko stotinu učesnika iz pet različitih gradova održati po pravilima Specijalne olimpijade i Fudbalskog saveza BiH. 

„Sutra ćemo poslati poruke prijateljstva i ljubavi iz Brčko distrikta BiH, poruku da su osobe s invaliditetom uvažavani članovi društva, kao i poruku da Distrikt živi inkluziju u pravom smislu te riječi“, istakao je Bašić.