Upriličen prijem za učenike generacije srednjih škola Brčko distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Srđan Kisić upriličili su prijem za učenike generacije srednjih škola Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Image for news

Učenici generacije u školskoj 2023/2024. godini su Dražen Petrović iz JU Gimnazije „Vaso Pelagić“, Miloš Vuković iz JU „Ekonomske škole“, Haris Bušatlić iz JU „Poljoprivredne i medicinske škole“ te Emina Čolaković iz JU „Tehničke škole“ Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Nišić ovom prilikom pohvalio je njihov trud, marljivost i posvećenost nauci istakavši i zasluge učitelja, nastavnika i profesora koji su bili mentori, inspiracija i vodiči kroz njihovo obrazovanje.

„Ovi mladi ljudi prešli su jedno teško poglavlje, ali postoji jedan paradoks da su najteže lekcije pred najboljim učenicima. Smatramo da će oni uspješno savladati sve lekcije te se vratiti u Brčko distrikt BiH nakon svojih akademskih karijera i da će ovdje inkorporirati svoja znanja i vještine. Vlada Brčko distrikta BiH opredijeljena je da potiče nauku i mlade i sa razlogom možemo smatrati da su ovo lideri budućnosti koji će preuzeti odgovornost za razvoj lokalne zajednice i Bosne i Hercegovine“, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio i da su kroz rebalans budžeta stipendije povećane sa 200 na 300 KM te da su osigurane i posebne nagrade za najbolje učenike.

Šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Srđan Kisić istakao je da je ovo jedan u nizu programa koje Vlada Brčko distrikta BiH provodi kada su u pitanju učenici.

„Ovo je simbolična poruka da grad misli na ove mlade ljude i da cijeni njihov rad i trud tokom njihovog školovanja“, istakao je Kisić.

Učenik generacije JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko distrikta BiH Dražen Petrović kazao je da mu je velika čast što su vlasti prepoznale njegov trud i zahvalio se na uručenim nagradama i poklonima.

„Upisao sam Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i potrudit ću se da nastavim sa dobrom praksom kako bih u budućnosti doprinio zajednici“, kazao je Dražen.

„Pored podrške roditelja drago mi je što i vlast prepoznaje naš rad. Planiram da upišem Arhitektonski ili Građevinski fakultet u Sarajevu i nadam se da ću nastaviti sa pozitivnim rezultatima u svom daljem obrazovanju“, kazala je učenica generacije JU Tehničke škole Emina Čolaković.