Gradonačelnik prisustvovao proslavi 140 godina osnovne škole u Brezovom Polju

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je svečanoj akademiji u Domu kulture u Brezovom Polju povodom jubilarnog obilježavanja 140 godina JU Šesta osnovna škola Brezovo Polje.

Image for news

U okviru obilježavanja predstavljena je monografija o historijskom putu i radu škole pod nazivom „Naših 140 godina“, a nakon toga gradonačelnik je zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Zoranom Bulatovićem svečano otvorio i muzej škole.

„Ovaj jubilej nije samo obilježavanje prošlosti, već i putokaz za budućnost i škola nije samo mjesto gdje se prenosi znanje, već je i čuvar naše tradicije i kulture. Ova monografija, zajedno s novootvorenim školskim muzejom, svjedoči o bogatoj historiji i predanom radu generacija učitelja i učenika. Muzej će zasigurno biti mjesto gdje će sadašnje i buduće generacije moći da uče o bogatoj historiji i tradiciji ove škole i kako se sticalo obrazovanje. Vjerujem da će škola nastaviti svoju misiju obrazovanja i odgoja budućih naraštaja s istim entuzijazmom i uspjehom kao i do sada. Hvala svima na organizaciji, ali i onima koji su učestvovali na projektu školskog muzeja“, kazao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović, također, čestitao je menadžmentu škole na 140 godina postojanja ove obrazovne institucije i pohvalio njihov rad.

„Ova škola ima jedan uzoran kolektiv u okviru obrazovanja u Distriktu i učenici koji ovdje pohađaju školu izlaze sa visokim stepenom znanja i kvaliteta. Čestitam im i na tome“, kazao je Bulatović.

Direktorica JU Trinaesta osnovna škola Brezovo Polje Vesna Panić kazala je da monografija i muzej predstavljaju veliki značaj za školu, nastavnike i učenike, kao i za cijelu zajednicu.

„Monografija od 255 stranica je plod u potpunosti samostalnog višegodišnjeg rada kolektiva naše škole. Ona opisuje školstvo od perioda 1884. godine pa sve do danas. Uredili smo i muzejski izložbeni prostor gdje će svi moći vidjeti bogatu kolekciju eksponata od starog školskog namještaja, nastavnih sredstava i pomagala, preko stalne izložbe dokumenata i pedagoške dokumentacije, pa sve do plakata, priznanja i fotografija. U jednom dijelu muzeja bit će prikazana i učionica iz prošlih vremena“, kazala je Panić.

Ona je podsjetila da je škola u Brezovom Polju bila među najvećim i najuspješnijim osnovnim školama u bivšoj Jugoslaviji i da je u jednom trenutku brojala više od 700 učenika.

Svečanoj proslavi prisustvovali su predstavnici Odjeljenja za obrazovanje kao i mnogobrojni bivši i sadašnji članovi kolektiva i učenici, te drugi gosti.