Gradonačelnik Nišić s predstavnicima Merhameta i šefom Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge obišao potencijalne korisnike javne kuhinje i korisnike programa „Pomoć i njega u kući“

22.2.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić je sa šefom Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmirom Mujanovićem, šeficom Kabineta gradonačelnika Sabinom Uzunović, direktoricom Regionalnog odbora Merhameta Tuzla Mensurom Husanović, koordinatorom humanitarnih projekata ovog odbora Zijadom Dardaganom i predstavnicima Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH obišao potencijalne korisnike javne kuhinje i korisnike programa „Pomoć i njega u kući“ koji predstavlja prvu fazu projekta „Starenje i zdravlje“.

Image for news

Gradonačelnik Nišić je naveo je da će humanitarna organizacija Merhamet osigurati oko 300 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije s područja Distrikta.

„Potrudit ćemo se da obezbijedimo hranu koja je kalorijski adekvatna i higijenski uredna, tako da u Brčko distriktu BiH ne smije niko ostati gladan“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Direktorica Regionalnog odbora Merhameta Tuzla Mensura Husanović kazala je da postoji i mogućnost povećanja broja obroka što će se definisati nakon konsultacija s Pododjeljenjem za socijalnu zaštitu Brčko distrikta BiH. Ona je dodala da će petkom biti osigurani dupli obroci kako bi se i vikendom pokrile njihove potrebe.

Projekat „Starenje i zdravlje“ implementira Crveni krst/križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a finansiran je sredstvima Švicarskog crvenog krsta, Ambasade Švicarske u BiH i Vlade Brčko distrikta BiH.

„Ovaj projekat realizuje se u prethodne četiri godine, a ovo je posljednja godina sporazuma gdje se Vlada Brčko distrikta BiH obavezala da će obezbijediti 142.000,00 KM za realizaciju ovog projekta. Intencija Švicarskog crvenog krsta i Ambasade Švicarske BiH je da Vlada Brčko distrikta BiH preuzme finansiranje u narednom periodu. Spremnost Vlade da preuzme ovu aktivnost potvrđena je činjenicom da je kroz dokument okvirnog budžeta planirano izdvajanje oko 300.000,00 KM na godišnjem nivou. Broj korisnika ovih projekata je oko 130 sa tendencijom svakodnevnog porasta“, kazao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović.

„Danas smo imali priliku obići dvije korisnice ovog projekta Selvu Ćumurović i Anicu Rosnić koja prima i tuđu njegu od Centra za socijalni rad. S obzirom na loše uslove u kojima ona živi, dajemo sve od sebe kako bi pokrili sve njene potrebe. Do sada je kroz ovaj program prošlo je oko 280 korisnika, a trenutno je svakodnevno na terenu oko dvanaest njegovatelja. Pokrivamo oko četrdeset mjesnih zajednica na području Brčko distrikta BiH“, kazala je Dunja Bjeloš u ime Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.