Završeni 31. Susreti pozorišta BiH u Brčkom

28.11.2014. Grand prix 31. Susreta pozorišta BiH za najbolju predstavu u cjelini pripao je predstavi „Koštana" po tekstu Bore Stankovića, a u režiji Andraša Urbana Narodnog pozorišta Subotica, dok je žiri publike većinom glasova dodijelio nagradu predstavi Branislava Nušića "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta Banja Luka u režiji Nikole Pejakovića.

Image for news
Na svečanosti prilikom zatvaranja trideset i prvih „Susreta pozorišta BiH" nagrade najboljima je uručio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Odlukom stručnog žirija nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Amila Terzimehić, za ulogu Ljubice u predstavi „Mali mi je ovo grob", dok je Admiru Šehoviću za ulogu u predstavi „Bajka koju idiot priča“ dodijeljena nagrada za najboljeg mladog glumca.

„Zlatna statua vijećnice i grada Brčko" pripala je predstavi „Mali mi je ovaj grob" u produkciji Hartefakt, Bitef teatra, Kamernog teatra 55, Kazališta Ulysses, Testament Films i Festivala MESS kojim je uručena i nagrada za najbolju predstavu u cjelini.

Grand prix Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Emini Elor za ulogu Koštane u istoimenoj predstavi kao i Erminu Bravi za ulogu Danila Ilića u predstavi „Mali mi je ovaj grob", za najbolju mušku ulogu.

2014-11-20-Zavrseni_31_Sureti_pozorista-3

Za najbolju režiju nagrada je uručena Dini Mustafiću za predstavu „Mali mi je ovaj grob". Zani Marjanović za više uloga u predstavi "Bajka koju idiot priča" Kamernog teatra 55 Sarajevo odlukom žirija publike pripala je nagrada za najbolju žensku ulogu.

Nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Moamera Kasumovića za više uloga u predstavi "Bajka koju idiot priča".

2014-11-20-Zavrseni_31_Sureti_pozorista-1

Direktor 31. „Susreta pozorišta Brčko" Jakov Amidžić je izrazio zadovoljstvo uspješnom organizacijom ovogodišnje manifestacije dodajući da je, pored stručnog i žirija publike, i selektor Susreta uradio ogroman posao u odabiru predstava za festival u Brčkom.

On je također istakao da su u brčanskim školama upriličene predstave za djecu te da je kroz prateći program veliki broj poznatih lica koja su obilježila teatar kroz desetljeća i ove godine boravilo u našem gradu. Pored toga promovisana je monografija o četrdesetogodišnjem postojanju festivala u Brčkom.