Završena osma redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

10.3.2017. U skladu sa Zakonom o Vladi Brčko distrikta BiH, na današnjoj, osmoj redovnoj, sjednici usvojen je Izvještaj o radu Vlade Brčko distrikta BiH za 2016. godinu, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru. Prema usvojenom izvještaju, Vlada Brčko distrikta BiH je u toku 2016. godine održala ukupno 59 sjednica, od čega 6 redovnih, 50 vanrednih i 3 tematske sjednice, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Vlade. U ostvarivanju svojih prava i dužnosti u izvještajnom periodu Vlada je usvojila 14 nacrta zakona, 4 pravilnika, 284 odluke, 2 izvještaja, 4 informacije, 3 strategije i 60 zaključaka.

Image for news

 

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević istakao je da je Vlada u protekloj godini stvorila pretpostavke za osnivanje novog Odjeljenja za evropske integracije, koje je i formirano. „Naši ciljevi usmjereni su ka Evropskoj uniji“ istakao je Bulčević.

Bulčević je rekao da je Vlada usvojila i zaključak kojim je odjeljenjima dala rok do sljedeće srijede da dostave program rada za tekuću godinu. „Odjeljenja su dostavila program rada u skladu s obavezama, međutim, s obzirom da je u skupštinskoj proceduri usvojena Opća politika Brčko distrikta BiH za period 2016–2020., gradonačelnik je tražio da programi odjeljenja budu usklađeni s ovim dokumentom. Zbog toga je odjeljenjima vraćen program na doradu i sada ćemo imati novi i kvalitetniji program rada“, pojasnio je Bulčević.

Članovi Vlade usvojili su dva kvartalna i Izvještaj o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH za prošlu godinu.

2017-03-10-8_RSV

Senada Garić, šefica Inspektorata, rekla je da je Inspektorat u 2016. godini izvršio 30.688 kontrola, što je za 19 % više u odnosu na zacrtani plan. Ona je navela da se Inspektorat suočio s određenim problemima zbog nedostatka inspektora, odnosno zbog nepopunjavanja određenih pozicija, stoga u određenim oblastima inspekcijskog nadzora nije izvršen dovoljan broj kontrola. Ovaj problem je, kako je navela, u hitnim situacijama premošten a krajem godine počelo je popunjavanje pozicija, što će tokom ove godine biti i završeno.

2017-03-10-8_RSV-Senada_Garic

„Inspekcija je prilikom kontrole pri uvozu i izvozu roba ostvarila 600.000 KM prihoda, s tim da treba napomenuti da je naknada za kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda na graničnom prelazu u Brčko distriktu BiH najjeftinija, u odnosu na ostale granične prelaze“, istakla je Garićeva. Ona je dodala da u izvještajnom periodu nije bilo masovnijih oboljenja i zaraza ljudi, životinja i biljaka. „U okviru projekata s državnog nivoa, u toku 2016. godine stavljen je van prometa određen broj proizvoda koji nisu bili sigurni i zdravstveno ispravni, što se odnosi na određenu količinu flaširane vode i kašica za djecu“, dodala je Garićeva. Ona je navela da je vršena kontrola voća i povrća na pesticide te da rezultati nadležno referentnih laboratorija pokazuju da građani Brčkog jedu zdravu hranu, bez pesticida.