Završena manifestacija "Brčansko ljeto – Savski cvijet 2014"

1.9.2014. Kulturno-sportska manifestacija “Brčansko ljeto – Savski cvijet 2014” završena je koncertom narodne muzike “Brčaci svome gradu” i tradicionalnim takmičenjem u spremanju fiš-paprikaša koji su sinoć organizovani na izletištu “Ficibajer” u Brčkom.

Image for news
Najvještijim takmičarima, čestitajući uspješno obavljen posao, nagrade je uručio šef resornog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, a manifestaciji je prisustvovao i šef Službe za turizam Aleksandar Đurić.
Na ovom takmičenju učestvovalo je preko 30 ekipa. Prvo mjesto osvojila je ekipa “Sami” iz Brčkog, dok je drugo mjesto pripalo ekipi “Rajevo Selo”, a ekipa “MG Profil” iz Gradačca osvojila je treće mjesto.
“Kulturno-sportska manifestacija “Savski cvijet 2014” trajala je mjesec dana u sklopu koje je  održano preko četrdeset kulturno-sportskih događaja. "Cilj ovogodišnje manifestacije bio je da “Savski cvijet” predstavimo kroz određene kulturne događaje međunarodnog karaktera kojim smo svijetu poslali sliku o nama", kazao je Bulčević, ističući da Brčaci mogu biti ponosni na ovakvu manifestaciju.
U samoj završnici ovogodišnjeg Savskog cvijeta, u subotu 30. augusta, upriličen je memorijalni turnir u rukometu, u čast sportista koji su igrali za rukometni klub AS “Lokomotiva” Brčko.

2014-09-01-Savski_cvijet-rukomet

Ovom prilikom pobjedu je odnijela ekipa RK “Jugović” iz Srbije, dok je na turniru, pored domaćina, ekipe AS “Lokomotiva” Brčko, i pobjedničke ekipe učestvovala i ekipa RK “Sloboda” iz Tuzle.
Također, uspješno je okončan i Prvi međunarodni turnir u fudbalu za omladinske kategorije na kojem su učestvovale 32 ekipe. Najboljim timovima u četiri kategorije (2000, 2001, 2002. i 2004. godište) za prva tri osvojena mjesta uručene su medalje i pehari. U kategoriji 2001. godište prvo mjesto osvojila je ekipa GFK “Jasenica 1911” iz Smederevske Palanke, a u kategoriji 2000. godište prvo mjesto pripalo je ekipi NK “Jedinstvo” Brčko. Prvo mjesto u kategoriji 2002. godište osvojila je ekipa NK “Jedinstvo”. Turnir je organizovao NK “Ilićka 01” koji je u kategoriji 2004. godište odnio prvo mjesto.

2014-09-01-Savski_cvijet-Turnir_Ilicka

Krajem augusta, u organizaciji Sportskog društva “Distrikt” na Gradskom stadionu u Brčkom održana je “Peta mala olimpijada” na kojoj je učestvovalo oko 400 učesnika predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina. “Petu malu olimpijadu” svečano je otvorio šef Vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Damir Bulčević koji je svim učesnicima na takmičenju zaželio dobre rezultate.
"Želimo ponovo da pokušamo aktuelizirati pravo sportsko olimpijsko geslo, odnosno da je na ovakvim manifestacijama važno sudjelovati, a ne pobjeđivati i da sport ne postaje komercijalna usluga kao što je to danas prisutno”, kazao je Bulčević.

2014-09-01-Savski_cvijet-fisijada

Prvi put ove godine svim takmičarima “Pete male olimpijade” uručene su diplome i zlatne medalje.