Završena dvodnevna obuka na temu zaštite ličnih podataka

19.11.2014. Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Tomislav Stjepanović prisustvovao je drugom danu edukacije iz oblasti zaštite ličnih podataka namijenjenom za državne službenike Vlade, koju je organizovalo Pododjeljenje za ljudske resurse Vlade Distrikta u saradnji sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka BiH.

Image for news
Stjepanović je istakao da je cilj obuke da državni službenici koji rade u institucijama Brčko distrikta BiH steknu znanja na temu zaštite ličnih podataka i procedura koje moraju poštovati u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.
"Ovo je relativno novo u načinu i funkcionisanju javne uprave i zato je potrebno da se svi prilagođavamo i štitimo prava i interese građana Distrikta, ali i drugih koji ostvaruju svoja prava u Brčko distriktu BiH", objasnio je šef resornog odjeljenja, dodajući da je namjera da se, prvenstveno, službenici koji rade direktno s građanima i imaju pristup njihovim ličnim podacima upoznaju sa svojim pravima i obavezama.
Nedžmija Kukričar, stručna savjetnica za inspekcijski nadzor iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, napomenula je da postoji veliki broj prigovora građana, što ukazuje na mnoga kršenja prava u ovoj oblasti, a najčešća su kada se radi o ličnim podacima, odnosno traženje kopije lične karte nezakonito.

2014-11-18-Edukacija-Zastita_licnih_podataka-2

"Edukacije ovog tipa pored Brčko distrikta BiH organizovane su i u entitetima i na državnom nivou kako bi se što šira javnost upoznala s obavezama koje javni organi, pravna i fizička lica imaju u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka", kazala je Kukričar naglašavajući da većina kontrolora, odnosno onih koji obrađuju određene lične podatke ne znaju osnovne principe obrade istih.
Prema njenim riječima sankcije za ove prekršaje su poprilično velike jer "kada štitite nešto što je ustavna kategorija, kao što je pravo na privatnost, definitivno i te sankcije moraju biti izuzetno visoke". Pored toga, Kukričar je objasnila da je Agencija na početku upućivala i upozoravala na nezakonitosti, no kada su se nastavila kršenja izricani su i prekršajni nalozi.
Mira Pudić, viši stručni saradnik za rad matičnih službi pri Odjeljenju za javni registar brčanske Vlade i učesnik na obuci, kazala je da je ovaj seminar izuzetno značajan, pogotovo što se održava u Distriktu tako da mu može prisustvovati veliki broj zaposlenih.