Završena „Akademija za građane“

15.6. 2012. Nakon što je sinoć održano zadnje, osmo po redu, predavanje u okviru „Akademije za građane“, jutros je na posebno upriličenoj ceremoniji u Omladinskom centru u Brčkom, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić, dodijelio certifikate polaznicima. Na ovaj način okončana je ovogodišnja „Akademija za građane“ koju je Vlada Brčko distrikta BiH u saradnji sa Misijom Osce-a u BiH pokrenula u aprilu.

Image for news

Ceremoniji dodjele certifikata prisustvovao je i šef Ureda Osce-a u Brčkom Filip Mek Men.

Cilj ovog projekta je bio da se svim zainteresovanim građanima omogući da nauče nešto više o funkcionisanju Brčko distrikta BiH, te da aktivnije učestvuju u procesima odlučivanja po pitanjima koja su od koristi za zajednicu.

„Veoma mi je drago što mogu ponovo da vam se obratim u okviru „Akademije za građane“ i izrazim zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika, kako polaznika akademije, tako i predavača“, istakao je gradonačelnik Miroslav Gavrić.

„Ovakav inovativni model savremenih demokratija i približavanje rada službi javne uprave građanima, nama je jako blisko i važno, a time što ste se odazvali u velikom broju, pokazali ste da vas mi zanimamo i kao službenici i kao predavači i kao vlast“, dodao je gradonačelnik Gavrić. Potom se zahvalio svim učesnicima i predavačima te petočlanom koordinacionom timu projekta, jer su, kako je rekao, svi zajedno pomogli da se "Akademija za građane" uspješno privede kraju.

Za učešće na „Akademiji za građane“ u Brčko distriktu BiH prijavilo se 57 polaznika, a njih 47 bili su redovni na predavanjima. Zanimljivo je da je među polaznicima bilo dosta mladih visokoobrazovanih ljudi, kao i starijih, koji su tokom osam predavanja aktivno učestvovali i na taj način Akademiju učinili interaktivnom. Među polaznicima je bilo i nekoliko zaposlenika javne uprave što je potvrda da je inače složeno strukturiranu javnu upravu Brčko distrikta BiH moguće i na ovaj način bolje upoznati.

„Tokom predavanja učesnici su ispunjavali posebne obrasce, na osnovu kojih će se izvršiti evaluacija cijelog procesa i predložiti potencijalna poboljšanja kako u radu samih službi, odnosno državnih službenika koji u njima rade, tako i za eventualni sljedeći krug implementacije projekta“, istakla je Anica Radić-Savić, koordinator projekta „Akademija za građane“ u Brčko distriktu BiH.

Predavači na „Akademiji za građane“ bili su: Nada Ljubojević, Amra Abadžić, Aleksandar Đurić, Senada Garić, Mara Matkić, Milenko Zečević, Adnan Pašalić, Đuro Tankosić, Sandra Tučić, Nataša Stevanović, Dejan Joveljić, Katarina Vučković, Mirsad Hasanbašić, Đuro Knežević, Miodrag Peranović, Anica Radić-Savić, Jasna Kurtalić i Predrag Pavlović.