Završena 98. i započeta 99. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

9.12.2015. S dnevnog reda 98. redovne sjednice koja je danas okončana Vlada Distrikta primila je k znanju Informaciju u vezi s praćenjem provedbe Akcionog plana Vijeća ministara BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, kao i Informaciju o postupcima javnih nabavki u augustu i  septembru 2015. godine.

Image for news
Tomislav Stjepanović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, izjavio je da je realizacija projekata za mjesec august bila umanjena i da je iznosila 1,6 miliona KM, a u septembru mjesecu preko 3,5 miliona, dok je ukupna realizacija kapitalnih projekata zaključno s devetim mjesecom preko 19 miliona KM.
On je također naveo da je u izvještajima za mjesece oktobar i novembar, koji će uskoro biti predmet razmatranja na sjednici Vlade, primijećeno značajno poboljšanje utroška sredstava, odnosno dodijeljenih ugovora.
Na prijedlog ovog odjeljenja na 99. redovnom zasjedanju odobren je i Program utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2015. godinu – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, sedmi dio.
Šef resornog odjeljenja Tomislav Stjepanović je naznačio da je ukupna vrijednost granta 110.000 KM te da je u skladu s upućenim zahtjevima i opravdanim sredstvima programom obuhvaćeno dvanaest mjesnih zajednica i nevladinih organizacija, a na osnovu prethodno usvojenih kriterija.
"Komisija je uputila prijedlog za dodjelu grantova koji su pozicionirani u budžetu Brčko distrikta BiH za 2015. godinu. Od strane odjeljenja također smo formirali posebnu komisiju koja vrši kontrolu grantova uvidom u poslovnu dokumentaciju, a jedan od tih grantova smo radi nepoštovanja proceduralnih radnji uputili Pravobranilaštvu kako bi se provele zakonom predviđene procedure za ona sredstva koja nisu utrošena u skladu sa zakonom", rekao je Stjepanović napominjući da je ukupan iznos grantova za nevladin sektor u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove preko 2,2 miliona KM.
 
Tokom 99. redovnog zasjedanja donesena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava kapitalnih grantova u Odjeljenju za javne poslove osiguranih rebalansom budžeta Brčko distrikta BiH za 2015. godinu.
Šefica Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić je istakla da se radi o sredstvima za završetak izgradnje objekta policije u visini od 820.000 KM, koja su izdvojena ovogodišnjim rebalansom, a trebaju biti utrošena za završetak objekta u smislu vanjskog uređenja i dvije pristupne ulice.
Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila Prijedlog odluke o kriterijima za dodjelu novčanih nagrada za studente generacije s područja Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog odluke o imenovanju članova radne grupe za izradu sektorskih planskih dokumenata za instrument pretpristupne pomoći IPA II za period 2016–2017. godine.
Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost usvojen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda građevina i izdavanju odobrenja za upotrebu.
 
Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o podsticaju poljoprivrede i ruralnog razvoja Brčko distrikta BiH, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
 
Usvojeni su izvodi iz tonskih zapisa s 93. i 98. vanredne i 6. tematske sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.