Završena 71. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


19.11.2014. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH, na današnjoj sjednici dali su saglasnost na Nacrt Strategije oporavka i razvoja povratničkih područja u Brčko distriktu BiH za period 2014–2018. godine koji je uputila Udruga građana "Povratak" Brčko. S tim u vezi gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić pojasnio je da ova lokalna zajednica na snazi ima svoju strategiju razvoja, s nizom mjera i aktivnosti koje treba preduzeti kako bi se ovaj prostor ravnomjerno razvijao.


Image for news
Naime, ovo udruženje građana Vladi je predstavilo svoj dokument, namijenjen za povratničke zone, s nizom mjera koje bi se mogle razraditi i primijeniti s ciljem održivog povratka stanovništva.

2014-11-19-Nastavak_71_RSV

"Ideja je bila da se to pitanje otvori. Mi smo to danas učinili, a potom smo zadužili interresornu radnu grupu sastavljenu od odjeljenja za poljoprivredu, privredu, obrazovanje i stručne i administrativne poslove da razmotre nekoliko programa koji bi mogli biti provedivi, a koji nisu zahtjevni u svojoj implementaciji. Također, potrebno je pokazati i mogućnost realizovanja programa bilo da se radi o poljoprivredi ili nekim drugim uslužnim ili proizvodnim djelatnostima", pojasnio je gradonačelnik te dodao da program treba obuhvatiti cijeli prostor Brčko distrikta BiH, uz posebnu pažnju na povratničke zone.

On ističe da se radi o sirovom materijalu u kojem su izneseni zanimljivi prijedlozi i ideje za razradu, poput podrške poljoprivrednim domaćinstvima ili drugim djelatnostima koje će imati svoj program djelovanja i jasnu finansijsku konstrukciju.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge razmatrane su i usvojene Smjernice za izradu pravilnika o utvrđivanju sastava tima porodične medicine i uslovi za grupnu praksu na području Brčko distrikta BiH, kao i Smjernice za izradu pravilnika o organizovanju, sastavu, načinu imenovanja i rada kriznog štaba u zdravstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Vlada Brčko distrikta BiH također je usvojila i Smjernice za izradu nacrta odluke o vremenskim normativima za tehničke preglede pojedinih vrsta vozila.

Članovi Vlade jednoglasno su usvojili Zaključak o davanju saglasnosti za angažovanje jedne osobe za potrebe Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, kao i Zaključak o davanju saglasnosti za angažovanje tri osobe za obavljanje povremenih i privremenih poslova u Uredu gradonačelnika.

K znanju je primljena Informacija Odjeljenja stručne i administrativne poslove o potrebi prestanka prevoza stanovnika poplavljenog područja MZ "Vučilovac", te je donesen zaključak o provođenju procedura po ovom pitanju.

Nakon razmatranja usvojen je Prijedlog za rješavanje problema osiguranja adekvatnog poslovnog prostora za potrebe Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Tokom današnjeg zasjedanja k znanju je primljen i Izvještaj o radu privremenog radnog tijela za operativno-tehničke poslove na koordinaciji prikupljanja humanitarne pomoći, te je s tim u vezi donesen Zaključak o razrješenju dužnosti povjerenika i raspuštanju ovog radnog tijela.

Jednoglasno je usvojen i Plan djelovanja Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH u borbi protiv korupcije za 2014. godinu, kao i Odluka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radno tijelo na državnom nivou – kontakt osobu u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) za popunjavanje upitnika o zakonodavstvu u oblasti zaštite na radu.

S dnevnog reda na dodatno razmatranje vraćena je Odluka o pokretanju specijalne revizije.