Završena 67. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

25.9.2014. Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u članstvo upravnog odbora Twining projekta „Jačanje institucija i kapaciteta za implementaciju direktive EU o regulisanim profesijama“ te Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava –Udruženje psihologa, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Image for news

 

Vlada Distrikta donijela je Odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje Memoranduma o saradnji i razumijevanju između Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost odobrena je Odluka o utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u Pododjeljenju za zaštitu i spašavanje, kao i Odluka o  odobravanju Programa utroška sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama odobrenih Budžetom Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2014. godinu u ovom odjeljenju. Sa dnevnoga reda povučeno je razmatranje i odobravanje prijedloga odluke o pokretanju specijalne revizije.
Nakon razmatranja Vlada Distrikta donijela je:
- Odluku o usvajanju Akcionog plana sa prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju javne uprave i institucija po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH za period 1. 1 – 31. 12. 2013. godine,
- Odluku o usvajanju Akcionog plana za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji segmenta finansijskog poslovanja Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove za 2013. godinu,
- Odluku o usvajanju Akcionog plana za implementaciju preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Policije Brčko distrikta BiH u 2013. godini.
- Odluku o usvajanju Akcionog plana za realizaciju preporuka iz revizijskog izvještaja finansijskog poslovanja Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za period 1.1 - 31. 12. 2013. godine,
- Odluku o usvajanju Akcionog plana realizacije preporuka proisteklih iz izvještaja o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH za 2013 godinu,
- Odluku o usvajanju Akcionog plana sa prijedlogom mjera za rješavanje primjedbi Ureda za reviziju javne uprave i institucija po dostavljenom izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za period 1. 1 – 31. 12. 2013. godine.
Odluka o usvajanju Akcionog plana za implementaciju preporuka iz revizije finansijskog poslovanja Ureda koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH za 2013. godinu, kao i Odluka o usvajanju Akcionog plana za realizovanje preporuka revizije za 2013. godinu po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH za period 1. 1 – 31. 12. 2013. godine, povučene su sa dnevnog reda današnje sjednice.
U nastavku 67. redovne sjednice Vlada Distrikta primila je k znanju Izvještaj o provedbi Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu, za period januar – juni 2014. godine. Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojena je Odluka o imenovanju dva predstavnika ovog odjeljenja u Twining projekt „Jačanje institucija i kapaciteta za implementaciju direktive EU o regulisanim profesijama“, IPA 2011.
Zbog potrebe za izvjesnim doradama sa dnevnog reda povučeno je usvajanje plana i programa održavanja javnih saobraćajnih i zelenih površina za 2015. godinu.
K znanju je primljen Izvještaj o radu Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za 2013. godinu kao i Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem javnog preduzeća „Putevi Brčko“ za 2013. godinu te Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za mjesece april, maj i juni 2014. godine. Donesena je Odluka o usvajanju Izvještaja o radu Policijskog odbora za period 1. 4 – 30. 6. 2014. godine te Zaključak da nema primjedbi na Sporazum EU i BiH o učestvovanju Bosne i Hercegovine u programu Fiscalis 2020. kao i Zaključak da nema amandmana na Sporazum između BiH i Mađarske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Isto tako usvojen je i Zaključak da nema primjedbi na pregovore između BiH i Malte o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Jednoglasno je primljena k znanju Informacija o postupcima javnih nabavki za mjesece maj, juni i juli 2014. godine kao i Informacija Direkcije za finansije Distrikta o prodaji zaplijenjene imovine uz davanje saglasnosti direktoru Direkcije za daljnja postupanja po pitanju robe koja se nije mogla prodati u procesu nakon što je zaplijenjena.