Završena 62. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


14.4.2014. Na današnjem zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o realizaciji zaključaka sa sjednica Vlade i kolegija Vlade Brčko distrikta BiH za 2013. godinu. Glavni koordinator Vlade Distrikta Nenad Kojić istakao je da je za proteklu godinu, u dva izvještaja obuhvaćeno oko 200 zaključaka sa kolegija i službenih sjednica Vlade te da je iz pregleda vidljivo da je veliki broj zaključaka realizovan, ali da je to uglavnom učinjeno van zadatog roka.


Image for news
"Među odjeljenjima koja su imala dosta nerealizovanih zaključaka u 2013. godini su Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu i Ured za upravljanje javnom imovinom, dok je nešto manji broj nerealizovanih zaključaka u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove kao i u Odjeljenju za obrazovanje, s tim da su njihovi zaključci u vezi s radom Ureda za upravljanje javnom imovinom", precizirao je Kojić, dodajući da će se preduzeti organizacione i neke druge aktivnosti ka unapređenju s obzirom da rad mnogih odjeljenja zavisi od realizovanja zaključaka ovog ureda.
On je konstatovao da će ubuduće zadati rokovi za realizovanje određenih zaključaka biti objektivniji te se očekuje da će uspostavljena komunikacija i kontinuitet u praćenju zaključaka zasigurno dati još bolje rezultate u 2014. godini, iako su i rezultati iz 2013. godine zadovoljavajući.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH za 2013. godinu. Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić iskazao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, ističući da je u prošloj godini u predviđenim okvirima ostvarena finansijska stabilnost Distrikta koja je i planirana programom rada Direkcije.

2014-04-14-Nastavak_62_RSV-Mato_Lucic

"Prihodi koji su naplaćeni bili su dostatni za ispunjenje građanskih obaveza i institucija. Naročito se radilo na poslovima eksproprijacije zemljišta za buduću zaobilaznicu oko grada što je vrlo brzo i efikasno završeno, a dosta se radilo i na reformi javnih finansija. Porezna uprava je u svojim postupcima podigla 666 zahtjeva iz oblasti prekršaja poreznih zakona, podnesene su tri krivične prijave za utaju poreza, blokirano je preko stotinu računa u vezi s prinudnom naplatom i zaprimljeno je oko 1.700 postupaka u vezi s prinudnom naplatom", kazao je Lučić.
K znanju je primljen Izvještaj Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2013. godinu, kao i Izvještaj o utrošenim grantovima koji su dodijeljeni iz budžeta Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2013. godinu, te Informacija sekretara Vlade o problemima u radu Sekretarijata Vlade – Sektora za koordinaciju politika i opće poslove koji se tiču smanjenog broja zaposlenika ovog sektora.

2014-04-14-Nastavak_62_RSV-Sala