Završena 61. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


9.4.2014. Vlada Brčko distrikta BiH je u drugom nastavku 61. redovne sjednice s dnevnog reda povukla odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zbog potrebe za dodatnim usaglašavanjima. Gradonačelnik dr. Anto Domić je izjavio da su članovi Vlade kada su u pitanju izmjene Zakona o Vladi iskazali svoj interes da se krene u postupak izmjene tog zakona.


Image for news
"Postoje jedinstvena pravila za donošenje zakona koja vrijede za sve zakone koji se donose na prostoru Brčko distrikta BiH, pa tako i ovog zakona. Danas smo se dogovorili da se ta tačka dnevnog reda vrati i usmjeri u uobičajene procedure koje su propisane. To se prvenstveno odnosi na definisanje dnevnica koje sada nemamo, a potom ide pisanje novog zakona i zbog te procesne greške, neusaglašenosti i nedefinisanosti šta će biti u izmjeni tog zakona, istu smo skinuli sa dnevnog reda i vratili u regularnu proceduru", istakao je gradonačelnik Domić.
Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na zaključenje Aneksa ugovora o zakupu između Brčko distrikta BiH, s jedne strane, i DOO „Zoka plastika“ Brčko, s druge strane, na magacinski prostor u Interpletu, površine od 1.620 kvadratnih metara, te će isti biti proslijeđen u Skupštinu Brčko distrikta BiH na razmatranje i usvajanje. "Ured za upravljanje javnom imovinom je imao u obavezi da taj posao završi tokom prošle godine, ali to iz neobjašnjivih razloga nisu uradili", podsjetio je gradonačelnik i dodao da su nakon završetka postupka stečaja i likvidacije Interpleta privrednici ostali u tim prostorijama u kojima rade i zapošljavaju dosta ljudi te izmiruju sve svoje obaveze. "S obzirom da je ugovor koji je potpisan istekao, Ured za upravljanje javnom imovinom je tražio produžetak od tri mjeseca kako bi se okončala procedura koja je propisana po zakonu da bi se nastavio angažman firme koja se nalazi u tom prostoru", naglasio je Domić.
Tokom današnje sjednice donesena je Odluka o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za članove Upravnog odbora na projektu „Modernizacija sistema za upravljanje ljudskim resursima u državnoj službi“.

2014-04-09-Zavrsena_61_RSV-Sala

Gradonačelnik je pojasnio da kada je u pitanju imenovanje vladinih predstavnika u radna tijela na državnom nivou da su tu napravljena posebna pravila kojima su propisane odgovornosti ljudi, način pripreme za sastanke, odlasci i slično.
"Pored evropskih integracija postoji još jedna grupa važnih poglavlja a to su reformski procesi te smo se danas pozabavili pitanjem koje ljude predlažemo i imenujemo u ove važne komisije. Današnja tema je bila reforma ljudskih resursa, procesa koji se tiče cijele države BiH, a mi u pravilu na te sastanke šaljemo referente koji imaju limitirana ovlaštenja i nadležnosti da učestvuju u takvim tijelima", obrazložio je gradonačelnik Domić.
S tim u vezi se pokušava ispraviti dosadašnji način rada tako što će se obavezati imenovani predstavnici u radnim tijelima koje stavove trebaju zastupati te da podnose izvještaje sa održanih sastanaka šefu Odjeljenja ili ovlaštenoj osobi u Vladi Brčko distrikta BiH koja je zadužena za reformske procese.