Završena 27. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH


14.7.2014. Na danas održanom 56. nastavku 27. vanredne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o ukidanju stanja elementarne nepogode na području Distrikta. Također, razmatrana je izrada programa sanacije objekata uništenih poplavama i klizištima te je naglašena potreba usaglašavanja pravnih, ekonomskih, prostorno-planskih te političkih aspekata kako bi se što prije stvorili uslovi i započeli radovi na izgradnji ili obnovi kuća.


Image for news

Vlada Distrikta dala je saglasnost na prijedlog Odluke koja se tiče prvog kruga prodaje stečajnog dužnika DD „Bosnaplod“ u stečaju u iznosu od 14.869.963 KM. Šef  Odjeljenja za stručne i administrativne poslove informisao je članove Vlade o distribuciji crijepa i drugog građevinskog materijala dodijeljenog stanovništvu koje je usljed elementarne nepogode – leda pretrpjelo štete. Tokom zasjedanja razmatrana je informacija u vezi s poplavama i donesen zaključak da se isplata sredstava jednokratne novčane pomoći vrši sukcesivno te da se onim koji su već uredno predali zahtjeve izvrši uplata.
Gradonačelnik dr. Anto Domić istakao je da se usvajanje drugog rebalansa budžeta  neophodnog za realizovanje tekućih obaveza i potreba očekuje do kraja mjeseca. On je napomenuo da se značajan dio sredstava Distriktu očekuje od donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, koja se održava prekosutra u Briselu. "Na toj donatorskoj konferenciji Bosna i Hercegovina djelovat će kao jedinstvena cjelina na prezentovanju stanja, te se nadam  da ćemo jedan dio sredstava uspjeti dobiti", kazao je gradonačelnik Domić. Prema njegovim riječima način i metoda njihovog implementiranja zavisit će, vjerovatno, od donatora budući da je proces procjene šteta bio integralan i da je postupak vođen po jedinstvenoj metodologiji Svjetske banke prema čemu su i poznate štete entiteta i Distrikta.
Gradonačelnik je dodao da je prošle sedmice u Parizu upriličena pripremna sjednica za ovu donatorsku konferenciju na kojoj je boravio i predstavnik Brčko distrikta BiH gdje je napravljena svojevrsna najava onog što je najneophodnije od pomoći ugroženim područjima.
Šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović je u izjavi medijima rekao da je Vlada Brčko distrikta BiH donijela jasne kriterije za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sve porodice i vlasnike stambenih objekata čija je imovina stradala u klizištima i poplavama. "Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja pribavit će 90 posto dokumentacije po službenoj dužnosti. Do sada se javilo preko 650 korisnika, a prema broju popisanih ima ih devet stotina“, kazao je Mujanović, dodajući da ovom prilikom apeluje na sve one koji se još uvijek nisu javili da to učine.
Iznosi se kreću od 2.500 KM do 3.600 KM te, zavisno od broja članova domaćinstva i djece, imaju i jasni kriteriji po kojima se dobijaju dodatni bodovi za djecu ometenu u razvoju, a važan faktor predstavlja i visina novčanih primanja. Mujanović je još istakao da će pomoć biti dodijeljena za 15 mjesnih zajednica, dok se isplata za 620 korisnika može očekivati za 7 do 10 dana.
Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za sufinansiranje projekata Evropske unije i drugih donatora u 2014. godini, dok je sa dnevnog reda povučen prijedlog Odluke o određivanju krajnjeg roka za podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2014. godini.