Završen dvodnevni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu

9.4.2013. U završnici sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU Pierre Mirel, direktor Direkcije C u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje istakao je da izvršne vlasti trebaju finalizirati nacrt zakona o sudovima BiH i o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. On je, također, podsjetio na odgovornost domaćih predstavnika vlasti pri uređenju ove oblasti uz pomoć i iskustva zemalja Evropske unije.

Image for news

Nakon dvodnevne rasprave o reformi pravosuđa u BiH naglašena je važnost koordinacije u toj oblasti, kao i u svim drugim oblastima koje su prošle sve zemlje na putu ka EU, što je od posebne važnosti za BiH.

2013-04-10-Zavrsen_strukturirani_dijalog-2

„Dijalog je odlična platforma za razgovore o pravosuđu zbog otvorenih pitanja koordinacije između entiteta, nivoa BiH i Brčko distrikta BiH, kako u pravosuđu tako i u svim ostalim segmentima“, istakao  je Mirel.

Pored toga, Mirel je pohvalio usvajanje Zakona o sudovima u Republici Srpskoj koji, po njegovu mišljenju, poštuju ulogu VSTV. Također, pozvao je Federaciju da hitno revidira zakone o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su u proceduri jer ne poštuju nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

2013-04-10-Zavrsen_strukturirani_dijalog-3

Kao pozitivni pomaci izdvojeni su brojni predmeti ratnih zločina koji su ustupljeni entitetskim i kantonalnim sudovima, a koji bi konačno morali omogućiti finansiranje pravosudnih institucija u vezi s tim predmetima, za šta je EU namijenila 42 miliona eura.

Predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove Bakir Dautbašić istakao je da je ovim dijalogom potvrđeno da Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU čeka mnogo obaveza u poglavljima koja se upravo odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove.