Započeta rekonstrukcija tranzitne saobraćajnice

26.5.2011.Rekonstrukcija Štrosmajerove i ulica na  Klancu Fra Šimuna i Muse Ćazima Ćatića, za čiju je realizaciju izdvojeno oko 900.000 KM iz budžeta Brčko distrikta BiH, započeta je 24. 5.2011. godine. Rifet Mujanović, šef Odjeljenja za javne poslove, istakao je da je ovo jedan od kapitalnih projekata koji se izvodi u gradu  te da je ovo samo prva faza tog projekta.

Image for news
Ulica Josipa Juraja Štrosmajera spada u prvu fazu ovog projekta i planirano je da se rekonstruiše u dužini od 420 metara u roku od dva mjeseca, istakao je Mujanović te dodao da se radovi planiraju i ranije  završiti zbog gužve u saobraćaju. On je istakao da će se raditi na  rekonstrukciji  trotoara koji su dotrajali, zatim  slivnika,  zamjeni poklopaca na šahtama, sređivanju ivičnjaka te asfaltiranju čime će se dobiti jedna kvalitetna saobraćajnica. U ovoj prvoj  fazi, pored ove ulice, radi se i rekonstrukcija  ulica Fra Šimuna Filipovića  i Muse Ćazima Ćatića u naselju Klanac, u dužini od 1500 metara. Tu je planirano kompletno frezanje i zamjena kolovoznog zastora, a onda će uslijediti popravka odvodnje, kazao je Mujanović. Prije početka ovih radova ispitana je kolovozna konstrukcija i urađen je projekat, te obezbijeđen izvođač radova i nadzor, istakao  je Mujanović. On je dodao da će u ovoj fazi popraviti  i dio raskrsnice u Studentskoj ulici, pored Ekonomskog fakulteta. U toku su pripreme projekta i projektnog zadatka, kao i potrebnih studija za zaobilaznicu oko Brčkog, koja će donijeti veliko olakšanje za saobraćaj u gradu i nakon čega će biti ostvareni preduslovi za dalje sređivanje grada, postavljanje kružnih tokova, izrada parkinga, kao i ukidanje brojnih semafora.

2011-05-26-Rekonsrtukcija_ulica-2

On je zaključio da će grad na ovaj način dobiti jednu kvalitetnu tranzitnu saobraćajnicu i zamolio građane da imaju razumijevanja, te da će se radovi okončati u roku.