Započela TAIEX radionica na temu politika zapošljavanja


27.10.2014. S ciljem pružanja podrške vlastima Brčko distrikta BiH u postavljanju strateškog i institucionalnog okvira za razvoj i provođenje politike zapošljavanja, kroz razmjenu najboljih praksi iz država članica EU, jutros je u Hotelu "Jelena" započela dvodnevna TAIEX radionica koju je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.


Image for news

U uvodnom obraćanju, gradonačelnik je istakao da bi se primjenom određenih programa EU moglo uticati na smanjenje nezaposlenosti u ovoj lokalnoj zajednici. "Iako Brčko distrikt BiH već dugi niz godina izdvaja značajna budžetska sredstva kojim stimulira i podstiče izvjesne programe zapošljavanja isti su kratkoročnog karaktera", kazao je dr. Domić, navodeći kao primjer program zapošljavanja pripravnika i aktivne politike zapošljavanja koji nisu dali očekivani učinak premda je u okviru istih izdvajano i do sedam miliona konvertibilnih maraka.
On ističe da su se upravo iz navedenih razloga opredijelili da provjere najbolje evropske prakse u postupcima kreiranja politika zapošljavanja, kako bi se investirana sredstva i usmjerila na ispravan način koji bi rezultirao povećanjem zaposlenosti.

2014-10-27-TAIEX_radionica-2

Šef Odsjeka za koordinaciju programa pomoći Evropske unije i regionalnu saradnju Mujo Hadžić navodi da se kroz ovu TAIEX aktivnost sa ekspertima iz EU razmjenjuju dobra iskustva i znanja na temu transpozicije zakona – propisa EU u lokalno zakonodavstvo. Pri tom je napomenuo da je prošla sedmica obilježena nizom aktivnosti, od konferencije predsjednika skupština Instituta regije Evrope, potpisivanja Memoranduma sa Evropskim pokretom, pa do tematske sjednice Vlade na temu evropskih integracija na kojoj su usvojeni važni dokumenti.
Hadžić dodaje da je od izuzetne važnosti da se nastavi sa TAIEX aktivnostima nakon kojih će uslijediti donošenje, a potom i provođene određenih zaključaka koje EU na svojevrstan način očekuje od Brčko distrikta BiH.

2014-10-27-TAIEX_radionica-1