Započela implementacija EU projekta za obnovu kuća

6.11.2014. Danas je u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom održan sastanak povodom početka implementacije projekta Evropske unije, a uz učešće Vladinog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja kao nosioca aktivnosti. Program posredstvom UNDP-a realizuje austrijska humanitarna organizacija „Hilfswerk“ čiji predstavnik učestvuje u radu posebne komisije.

Image for news

Prema riječima šefa resornog odjeljenja Rifeta Mujanovića na javni poziv EU projekta za oporavak od poplava u proteklom periodu iz ove lokalne zajednice aplicirala su 382 korisnika. Kriteriji su, naglašava Mujanović, uglavnom usmjereni na prednost za donacije socijalno ugroženim porodicama sa većim brojem članova domaćinstva.

Predstavnik organizacije „Hilfswerk“ Austrija Internacional u BiH Muris Kodžaga iz Sarajeva je istakao da će biti odabrano 140 domaćinstava iz Brčkog čiji će objekti biti obnovljeni do nivoa useljivog standarda.

2014-11-06-EU_oporavak_od_poplava-2
 
Donator će nakon stručne procjene šteta definisati visinu pojedinačnih donacija i odobrene radove direktno ugovoriti sa najpovoljnijim izvođačima, dok će nadzor vršiti tročlana stručna komisija koju je imenovala Vlada Distrikta.