Započela 83. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

8.4.2015. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH danas su započeli 83. redovnu sjednicu na kojoj su, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, razmatrali Informaciju o zahtjevima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2014. godine.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao da se analizirajući trenutno stanje o pravnoj normi za dodjelu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, a u skladu sa situacijom koja se stvarala u proteklih deset godina, došlo do spoznaje da je postojeći zakon nedorečen i kontradiktoran.

"Po tom zakonu nisu urađeni mnogi podzakonski akti koji su trebali precizno definisati način i model dodjele podsticaja poljoprivredne proizvodnje, a donesen je tako da je sva odgovornost koja se tiče podsticaja smještena u Odjeljenju za poljoprivredu".

Dodao je da Vladi Brčko distrikta BiH do sada nije na adekvatan način prezentovan dug od oko četiri miliona konvertibilnih maraka za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji koji se u proteklih deset godina akumulirao te da je zbog svih manjkavosti koje su uočene u procesu dodjele podsticaja neophodno je pristupiti izmjenama Zakona o poljoprivrednoj proizvodnji, a samim tim i Pravilnika o podsticajima.

"S tim u vezi ovakva situacija došla je i kao neka vrsta iznenađenja. Zaključili smo da je za realizaciju sredstava koja su u ovogodišnjem budžetu odobrena za podsticaje i koja nisu upitna, nužno promijeniti zakonsku normu i donijeti jasna pravila ponašanja kod utvrđivanja obima poljoprivredne proizvodnje, načina i kontrole isplate podsticaja kao i donošenja jasnog registra poljoprivrednih proizvođača i uspostavljanja internih kontrola. Činjenica je da zakon nije dobro napisan i omogućava pojedincima da autonomno donose odluke, da nije donesen registar poljoprivrednih domaćinstava koji je nužan i da se dodjela podsticaja nije kontrolisala niti postoje akta koja to trebaju na adekvatan način urediti. Ovakvo stanje je neodrživo iz prostog razloga što će se i dalje gomilati dugovanja za koja ne znamo odakle dolaze i na koji način se kreiraju, a način kreiranja finansijskih sredstava ne prati dubiozu koja se stvara tokom godine o čemu se Vlada do sada na ozbiljan način nije informisala”, kazao je dr. Domić.

2015-04-08-83_RSV-2

Također, naveo je da u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u prošloj godini stiglo je oko 9.000 zahtjeva za podsticaje, od čega njih oko 5.000 još nije riješeno, dodajući da tako veliki broj zahtjeva ne odgovara realnom broju poljoprivrednih gazdinstava.

“To nas upućuje na sumnju da se tamo događaju nezakonite radnje koje omogućavaju da postoji povlaštena kasta među poljoprivrednim proizvođačima koji mogu preko reda dobiti podsticaje i da ih dobiju više nego što zaslužuju”, naglasio je dr. Domić.

Zbog svega navedenog neophodno je provesti niz mjera o kojim će se Vlada detaljno izjasniti naredne srijede. Naznačio je da će pravna služba u međuvremenu u skladu sa Zakonom o državnoj službi, pripremiti akt kojim će biti izvršena preraspodjela jednog dijela zaposlenih iz Odjeljenja za poljoprivredu u druga odjeljenja, a sve kako bi subjektivan pristup dodjele podsticaja bio eliminisan.

Na današnjem zasjedanju usvojeni su izvodi iz tonskih zapisa sa 65. i 81. redovne te 73. vanredne  sjednice Vlade Brčko distrikta BiH, a nastavak 83. redovnog zasjedanja zakazan je za srijedu, 15. aprila, s početkom u 08.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice.