Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar u posjetu Brčkom

3.6.2014. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Anto Domić i predstojnik Odjela za javnu sigurnost Uroš Vojnović danas su na stadionu "Jedinstvo" dočekali zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladena Ćavara koji je zajedno sa svojim suradnicima posjetio međunarodne specijalističke timove koji djeluju na području Distrikta.

Image for news
"Uvjerili smo se da međunarodni timovi rade veoma dobar posao i da je voda 100 posto kvalitetna i sigurna za piće. Ona se tri do pet puta dnevno provjerava i stanovništvo je može koristiti bez ikakvih problema", rekao je Ćavar.
DSC_0080
DSC_0083
On je naveo da je cilj posjete i uvid u situaciju kako bi koordinirali pomoć i rasporedili je na najkvalitetniji način te osigurali da ona dođe tamo gdje je najpotrebnije. "Već od ponedjeljka očekujemo da će na ugroženi teren izaći oko 1600 vojnika EUFOR-a i oružanih snaga BiH koji će sa mašinama raditi na raščišćavanju terena i sanaciji od poplava. Ćavar je naglasio da je u trenutku kada se situacija donekle stabilizirala na redu faza sanacije i obnove. "Vidimo da su na području Orašja i Šamca katastrofalne razmjere nepogode uz tone otpada i mulja koje treba ukloniti sa ceste. Svakako da ćemo biti spremni i pomoći stanovništvu da se ova situacija sanira", zaključio je Ćavar.
DSC_0095
Gradonačelnik Domić je pojasnio da je Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaduženo za koordiniranje svih pomoći kao i aktivnosti koje se vode na saniranju prostora te su prethodno izvršili helikopterske nalete kako bi iz zraka snimili stanje na prostoru Brčko Distrikta.
DSC_0106
DSC_0110
 
"Na području MZ Bijela nalaze se dislocirane jedinice za prečišćavanje vode za piće koje smo obišli kako bi se uvjerili u njihov rad, te da uvidimo koja je vrsta pomoći potrebna da bi što je moguće prije sanirali područja od poplava i klizišta", izjavio je dr. Domić.
DSC_0111
DSC_0114
DSC_0065
 
Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH danas su također obišli institut za vodu kao i međunarodne timove koji su na terenu Posavine, Semberije i Brčko Distrikta angažirani na ispumpavanju i prečišćavanju vode te čišćenju područja.