Zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH razgovarala s gradonačelnikom dr. Domićem

16.5.2013. Zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen sa Delegacijom  OSCE-a iz Brčkog sastala se danas u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem s kojim je razgovarala o aktuelnim političkim prilikama u Distriktu, kao i prioritetima djelovanja u narednom periodu.

Image for news

Na ovom sastanku je iskazana spremnost predstavnika Misije OSCE-a da u svom kapacitetu i ovlastima koje imaju pripomognu Brčko distriktu BiH u rješavanju problema u vezi s entitetskim državljanstvom, uspostavi institucionalnih mehanizama rodne ravnopravnosti, prevenciji zločina iz mržnje, porodičnog nasilja, kao i pomoć u borbi protiv kriminala i korupcije.

Dr. Anto Domić je na konferenciji za medije, održanoj po završetku ovog sastanka, kazao da je zamjenicu šefa Misije OSCE-a u BiH u prvom redu interesovalo funkcionisanje Distrikta nakon zatvaranja Ureda OHR-a u Brčkom.

"Iskazali su otvorenost za pronalaženje načina u kojem OSCE može zajednički raditi sa lokalnim partnerima i pomoći pri rješavanju problema u vezi s entitetskim državljanstvom koje utiče na mogućnost građana da glasaju, što je od velikog značaja za izborni proces kod općih izbora 2014. godine", dodao je gradonačelnik Domić.

2013-05-16-Posjeta_Zamjenika_OSCE-a-2

Zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen potvrdila je da je Ured OSCE-a u Brčkom na raspolaganju Vladi Brčko distrikta BiH i njenim institucijama za buduću saradnju, te je izrazila zadovoljstvo prijemom kod gradonačelnika i boravkom u Distriktu.

"Pored zauzimanja i pomoći pri rješavanju problema u vezi s entitetskim državljanstvom, sa gradonačelnikom smo razgovarali i o potrebi da Vlada Brčko distrikta BiH revidira strategiju rodne ravnopravnosti, koju je usvojila 2011. godine, kako bi se ta pitanja riješila, kao i započeti projekat prevencije incidenata motivisanih predrasudama", pojasnila je Suomalainen.