Zamjenica ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH posjetila gradonačelnika

15.10.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić razgovarao je danas u Gradskoj vijećnici sa zamjenicom ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH gospođom Anne Havnor o uspješnoj realizaciji nekoliko zajedničkih projekata.

Image for news
Dr. Domić zahvalio je ovom prilikom na pruženoj podršci i projektima koji su realizovani u Brčko distriktu BiH u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške kako od strane Vlade tako i nevladinog sektora.
Naime, zajednička saradnja odvijala se na projektima kao što su nabavka spasilačkog čamca,  peći i ogrjeva za stanovnike s poplavljenih područja, te na projektu „Pomirenje među mladima u Brčko distriktu BiH“.
Norveška narodna pomoć također je na području Brčko distrikta BiH kontinuirano provodila aktivnosti humanitarnog deminiranja od 2004. godine, a u 2015. godini planirano je deminiranje 297.554 kvadratnih metara minski zagađene površine u Donjem Rahiću za koje je većim dijelom sredstva osigurala Vlada Švicarske.
Tokom sastanka istaknuto je da je Vlada Kraljevine Norveške finansirala prošlogodišnju obnovu Omladinskog kluba u Vučilovcu, u okviru UN-ovog programa za ublažavanje posljedica od poplava. Još jedan od finansiranih projekata u kojem su sudjelovale entitetske te pravosudne strukture Brčko distrikta BiH jeste „Procesuiranje mržnje: prema usvajanju i implementaciji najboljih standarda i praksi Evropske unije u borbi protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Bosni i Hercegovini“.
Prilikom nastupne posjete zamjenica norveške ambasadorice u BiH zahvalila je gradonačelniku na prijemu, a razgovarano je i o mogućnostima proširenja dosadašnje saradnje, budućim projektima te drugim važnim pitanjima koja se tiču Brčko distrikta BiH.
2015-10-15-Posjeta_Zamjenice_Veleposlanice_Kraljevine_Norveske-1