Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije u posjeti gradonačelniku Miliću

20.10.2017. Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije sa sveštenstvom boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću. Vladika Fotije ustoličen je 17. 9. 2017. godine. Na sastanku s gradonačelnikom poslane su poruke mira i tolerancije, ali je i razgovarano o nizu projekata koji su započeti na prostoru distrikta Brčko, a koji se tiču duhovne i kulturne nadogradnje, prije svega u oblasti obrazovanja.

Image for news

„Prije ustoličenja u Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji bio sam vladika 18 godina u Dalmaciji. Imao sam iskustva borbe za suživot, očuvanja kulturnog identiteta Srba, a s druge strane dobre komunikacije s drugim ljudima, predstavnicima drugih vjera i nacija. Vjerujem da će mi to iskustvo koristiti i da treba ga da prenesemo i na Distrikt, Republiku Srpsku i cijelu BiH. Naša pravoslavna vjera nije militantna. Mi uvažavamo druge nacije i vjere i vjera nas uči da volimo drugog čovjeka. Sjećamo se kada smo ranije svi zajedno dobro živjeli i to iskustvo treba da čuvamo“, istakao je vladika Fotije. 

Gradonačelnik Siniša Milić zahvalio je njegovom preosveštenstvu na posjeti i istakao da je danas radostan dan za sve pravoslavne vjernike na prostoru Distrikta. 

„Pokojni patrijarh Pavle je nekada govorio da se svaka stvar treba sagledati iz više uglova. Na nama je da budemo tolerantni. Vjera nas tome uči i tada ćemo mnogo lakše shvatiti drugačija razmišljanja, ne da bismo ih prihvatili nego da bismo ih razumjeli i da bismo u tolerantnoj atmosferi rješavali sva sporna piranja. Imali smo do sada dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom i uvjeren sam da ćemo u narednom periodu imati takvu saradnju u interesu svih građana“, dodao je gradonačelnik Milić. 

Na sastanku gradonačelnika i vladike razgovarano je o projektima iz oblasti obrazovanja gdje Srpska pravoslavna crkva ima namjere i infrastrukturu za početak rada školskog centra ili fakulteta, a o kojima će biti razgovora u narednom periodu, uvažavajući pravne okvire Brčko distrikta BiH i potrebe lokalne zajednice kada su u pitanju obrazovne institucije. Razgovarano je i o nastavku realizacije projekta izgradnje srpskog kulturnog centra u Brčkom, kao i o vjerskoj nastavi.