Vlada započela 58. redovnu sjednicu

27.2.2019. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je, na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, programe utroška sredstava za period od 1. 1. do 31. 3. 2019. godine za dodjelu tekućeg transfera za zdravstvo JZU „Zdravstveni centar Brčko”, za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja i za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja za troškove transplantacije organa osiguranicima Brčko distrikta BiH.

Image for news

Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da su u pitanju iznosi od 2.000.000 KM za osiguravanje rada Zdravstvenog centra Brčko te 300.000 KM za transplantaciju organa.

Vlada je usvojila i o Odluku o izmjeni i dopuni Programa samozapošljavanja u poljoprivredi za 2018. godinu. Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, rekao je da je odluka izmijenjena kako bi program bio u potpunosti primjenjiv.

„Program predviđa 500 hiljada konvertibilnih maraka i iznosi koji se mogu dobiti su od 15 do 20 hiljada konvertibilnih maraka. Svi oni koji se nalaze na aktivnoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje mogu se prijaviti i učestvovati. Potrebno je da se opredijele za oblast poljoprivredne proizvodnje koja je navedena u ovom programu i da prisustvuju obuci koju će naše Odjeljenje provesti. Potrebno je da urade biznis plan i predaju, a nakon toga komisija će izvršiti analizu i na osnovu ispunjenih uslova oni će biti odabrani. Pretpostavlja se da će ovaj projekat moći koristiti 25 do 30 korisnika. Također, formirat će se i komisija koja će pratiti implementaciju odabranih i ukoliko neko ne upotrijebi namjenski sredstva, tražit će se da se sredstva vrate“, pojasnio je Gajić.

Članovi Vlade usvojili su Izvještaj o radu Vlade Brčko distrikta BiH za 2018. godinu,  Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt odluke o dopuni Odluke o vrsti i visini naknade Disciplinskoj komisiji u organima javne uprave Brčko distrikta BiH za učestvovanje u radu van radnog vremena, kao i Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda građevina i izdavanje odobrenja za upotrebu.