Vlada oformila komisiju za praćenje stanja na terenu nakon obilnih padavina

10.3.2017. Reagujući na višednevne padavine, Vlada Brčko distrikta BiH je danas zakazala sastanak Kolegija na kojem je raspravljano o Izvještaju o nastalim štetama nakon obilnijih padavina na području Brčko distrikta BiH. Izvještaj su, osim nadležnog Odjeljenja za javnu sigurnost, podnijeli i predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ i Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“.

Image for news

Članovi Vlade su nakon razmatranja spomenutog izvještaja donijeli zaključak kojim su formirali komisiju sačinjenu od predstavnika nadležnih odjeljenja Vlade te spomenuta dva javna preduzeća, a koja će već danas izaći na teren, snimiti stanje i utvrditi nastale štete, o čemu će izvijestiti Vladu Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović istakao je da, na osnovu trenutnih informacija s terena, štete koje su nastale nisu velike, međutim, da ih je potrebno sanirati i dovesti teren u prvobitno stanje. On je naveo da su tokom 7., 8. i 9. marta pripadnici Civilne zaštite bili na terenu i učinili sve što je u njihovoj mogućnosti da spriječe nastanak posljedica od poplava i pomognu lokalnom stanovništvu.

Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije, istakao je da trenutno postoji problem u smislu zaplavljivanja putnih komunikacija u donjem toku rijeke Tinje, zbog porasta nivoa rijeke Save, u mjesnim zajednicama Donji Vukšić, Gornji Vukšić, Laništa, Marković Polje, Krepšić i Gorice. On je dodao da dojava o poplavama i prodorima vode u stambene objekte nije bilo.

„Pripadnici Civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost u saradnji s nevladinim sektorom su u stalnom dežurstvu i obilaze teren. Sinoć oko 20.00 sati smo imali intervenciju na poziv građana te smo trudnicu iz Donjeg Vukšića radi porođaja evakuisali do gradske bolnice“, rekao je Hasanbašić. On je dodao da je jučer i danas 56 ljudi poslano na područje općine Lopare u potragu za nestalim desetogodišnjim dječakom te da se ostatak ljudstva nalazi u Brčkom na terenu. Kako je naveo, stanje u mjesnim zajednicama Brka i Palanka danas je stabilno.