Vlada odobrila subvencije za sanaciju šteta u privredi zbog korona virusa

11.08.2021. Vlada Brčko distrikta BiH održala je 22. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Odluku kojom je odobrila subvencije i program utroška sredstava za subvencije prema programima mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH, a koji se donose u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem nesreće zbog COVID-19.

Image for news

Stojanka Knežević, stručni savjetnik za pravna pitanja u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, podsjetila je, govoreći o proceduri koja je prethodila, da je Vlada u maju mjesecu tekuće godine donijela program mjera za pomoć privrednim subjektima zbog pandemije izazvane korona virusom nakon čega je bio raspisan javni poziv za raspodjelu sredstava u skladu sa spomenutim programom.

„Nakon analiziranja zahtjeva konstatovano je da je po javnom pozivu podneseno ukupno 785 zahtjeva, od kojih je odbijeno 125. Nakon toga objavljena je rang-lista na službenom portalu Vlade i svi subjekti koji su bili nezadovoljni rezultatima mogli su da podnesu prigovor. Komisija koja je pristigle prigovore razmotrila sačinila je konačnu rang-listu sa ukupno 660 zahtjeva koji su usvojeni. U korist ovih subjekata bit će isplaćeno 1.491.540 KM. Slijedi donošenje odluke o izdvajanju novčanih sredstava nakon čega će vrlo brzo uslijediti isplata“, zaključila je Stojanka Knežević.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška tekućih donacija, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih Budžetom Brčko distrikta BiH. Članovi Vlade razmatrali su i usvojili Prijedlog pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za javnu sigurnost kao i Prijedloga odluke o utvrđivanju posebnih kriterija, bodovanju, utvrđivanju rang-liste prioriteta za dodjelu stambene jedinice u projektu „ROMA ACTION 2“.

Usvojen je Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na finalnu verziju dokumenta „Strateške smjernice za harmonizaciju podrške razvoja MSP i preduzetništva u BiH 2021–2027“, na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu te Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na izvještaj o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

Primljene su k znanju informacije na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom i to o sticanju, bez naknade, nekretnine označene kao parcela broj 4073 u k. o. Brčko 4 – Broduša i nekretnine označene kao parcela broj 590/16 k. o. Brčko 2 – stambeno naselje Brezik.

Prije 22. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH iscrpila je dnevni red 21. redovne sjednice.