Vlada odobrila rebalans Budžeta Distrikta za 2022. godinu

30.3.2022. Na danas održanoj 49. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Odluku o rebalansu Budžeta Brčko distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od 27.855.000,00 KM.

Image for news

 Ovo je novinarima saopćio gradonačelnik Esed Kadrić koji je na konferenciji za medije podsjetio da su sredstva iz rebalansa, između ostalog, planirana za podsticaj u poljoprivredi, za eksproprijaciju te za povećanje sredstava za smještaj studenata u studentske domove.
„Potrebno je istaknuti da smo se opredijelili da osiguramo donaciju za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstava u vidu novčanog transfera prema JP „Komunalno Brčko“ kako bismo dali podršku u ovom vremenu silnih poskupljenja i subvencionirali struju domaćinstvima. U saradnji s ovim preduzećem napravit ćemo određene kriterije za realizaciju tih sredstava i smatramo da će ovaj vid podrške imati značajan efekat“, kazao je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.
Za oblast sporta i funkcionisanje sportskih kolektiva predviđeno je dodatno izdvajanje sredstava od 1.000.000,00 KM radi saniranja negativnih posljedica s kojima su se suočili sportski kolektivi u protekloj godini. Rebalansom su obuhvaćena sredstva kojim će se supstituirati ljekari koji se nalaze na specijalizaciji, odnosno zaposlenje mladih ljekara do njihovog povratka.
„Nastavljamo s podrškama u finansiranju Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, Radio-novinsku izdavačku ustanovu „Radio Brčko“ kao i za Razvojno-garantni fond, odnosno Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata. U ovom prijedlogu stoji transfer prema Fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa“, dodao je Kadrić.
U izmjene budžeta uvrštena su sredstva za program subvencioniranja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine, rekonstrukciju odjeljenja pedijatrije, izgradnju nedostajućih sportskih dvorana za osnovne škole.
Kako je naveo u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić, predviđena su sredstva za izgradnju stambenog objekta u MZ Brka za smještaj preživjelih članova porodice Salihović, čiji su srodnici stradali u požaru, a značajni iznosi izdvojeni su i za projekat deminiranja, nabavku vatrogasnih vozila te revitalizaciju kulturno-historijskih spomenika i objekta.
„Imamo inicijalna sredstva za izgradnju sjedišta nastavnog centra Uprave za indirektno oporezivanje na području Brčko distrikta BiH te ćemo narednih dana pripremiti i potpisati sporazum s njima, i to je za nas veliki uspjeh da jedna tako značajna državna institucija dolazi u Brčko i obavlja određenu djelatnost na teritoriji Brčkog“, rekao je Kadrić, ističući da je rebalans budžeta odraz najneophodnijih potreba i aktivnosti koje vodi Vlada Distrikta, kao i ispunjenje potreba i očekivanja određenih kategorija stanovništva.