Vlada Brčko distrikta BiH započela 82. redovnu sjednicu


18.3.2015. Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za 2014. godinu Vlada Distrikta primila je k znanju na jutrošnjem redovnom zasjedanju.


Image for news
Glavna pravobraniteljica Brčko distrikta BiH Ilinka Gavrić je istakla da je Pravobranilaštvo u navedenom izvještajnom periodu radilo na oko 6.000 predmeta, od kojih se većina odnosi na parnične i izvršne postupke.

"Prva grupa predmeta su tužbe oko 200 učitelja i nastavnika zaposlenih u osnovnim školama koje su sumirane u  48 tužbi, a u kojim se Distrikt tuži za razlike u platama u ukupnom iznosu potraživanja od oko  milion maraka. Druga grupa parničnih postupaka usmjerenih protiv Brčko distrikta BiH koji su obilježili izvještajni period su tužbe visokoškolskih ustanova Internacionalnog i Evropskog univerziteta u ukupnom iznosu od oko pet miliona maraka, kao i četiri parnična postupka protiv profesora ovih univerziteta, koji pojedinačno traže naknadu štete u iznosu od oko 30.000 maraka", izjavila je pravobraniteljica Gavrić.

Ona također ističe da je u likvidacionom postupku u vezi sa slučajem Bobar banke, za naredni petak, zakazano prvo sudsko ročište o prijavi potraživanja na kojem će svi povjerioci, pa i Distrikt, posredstvom Pravobranilaštva, tražiti sredstva u ukupnom iznosu od oko 21 milion maraka Fonda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje, Razvojno-garantnog fonda i Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, koja su ostala u ovoj banci.

2015-03-17-Zapocela_82_RSV-2

U vezi s pitanjem završnih izvještaja o radu glavna pravobraniteljica je naglasila da potraživanja usmjerena protiv Distrikta kao tužene strane u parničnim postupcima trenutno iznose 312 miliona maraka. "Taj iznos se već uveliko reducirao na način da su neki od parničnih postupaka od više desetina miliona maraka pravosnažno okončani. Od pet velikih potražilaca, tri tužbe su pravosnažno okončane, a riječ je o tužbama "Italprojekta" na 97, "Bimeksa" na 51 i "Santovca" od 50 miliona maraka, koje su već riješene u korist Distrikta", zaključila je Gavrićka.

Na prijedlog Inspektorata na 82. redovnom zasjedanju Vlada je donijela Odluku o imenovanju predstavnika za člana Projektnog odbora u okviru IPA 2012. projekta podrške daljnjem jačanju fitosanitarnog sektora u BiH u sektoru zaštite biljne proizvodnje, zdravlja bilja, sjemena i sadnica, uključujući fitosanitarne laboratorije i fitosanitarne inspekcije.

Usvojeni su izvodi iz tonskih zapisa sa 4. tematske i 71. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.