Vlada Brčko distrikta BiH usvojila Dokument okvirnog budžeta za naredne tri godine

18.9.2015. Vlada Brčko distrikta BiH je na prvom nastavku 94. redovne sjednice usvojila Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period od 2016. do 2018. godine koji je sačinila Direkcija za finansije. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić je naglasio da svi pokazatelji govore da će prihodovna strana budžeta zabilježiti blagi rast u narednom periodu.

Image for news

„Na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Vlada je danas razmatrala Dokument okvirnog budžeta za period od 2016. do 2018. godine, a obaveza je Direkcije i Vlade da donesu taj dokument kako bi se ušlo u izradu budžeta za narednu fiskalnu godinu. Radi se o trogodišnjem budžetskom okviru, prema kojem su prihodi za 2016. godinu 189 miliona i 850 hiljada, za 2017. godinu 192 miliona i 312 hiljada, a za 2018. 196 miliona i 233 hiljade konvertibilnih maraka. Budući da to mora biti uravnoteženo, toliki su i iznosi rashoda. Nakon što je ovaj dokument Vlada danas usvojila, Direkcija će dati instrukciju kojom se precizno determinišu granice prihoda i rashoda i mislim da ćemo za mjesec dana imati osnovne konture budžeta za narednu fiskalnu godinu“, kazao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.
2015-09-16-Pocela_94_RSV-Adnan_Pasalic 

Članovi Vlade danas su razmatrali i Nacrt Zakona o uklanjanju i uništavanju ambrozije, čiji je predlagač Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

„Radi se o zakonu o kojem se dugo govori, a bilo je i skupštinskih zaključaka koji su upućivali na potrebu da se donese ovakav zakon koji bi i fizička i pravna lica, kao i institucije Distrikta obavezao na uklanjanje ove biljke koja izaziva zdravstvene probleme. S tim u vezi Odjeljenje za poljoprivredu je sačinilo Nacrt zakona i uputilo ga u propisanu proceduru. Naročito je važno da su propisane i sankcije za one koji ne provode ovaj zakon. Tokom rasprave prevladalo je mišljenje da bi prethodno trebalo napraviti analizu o tome koliko ambrozije ima na državnom zemljištu i prihvatili smo taj stav, kako bi definisali budžetske implikacije i planirali ta sredstva“, izjavio je Adnan Pašalić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH.