Vlada Brčko distrikta BiH održala nastavak 78. redovne sjednice


04.02.2015. Nakon razmatranja članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su Nacrt Odluke o  odobravanju visine novčanih sredstava u iznosu od milion konvertibilnih maraka iz Odluke o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 31. 3. 2015. godine, koja će se koristiti za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2014. godine.



Image for news
Dževdet Šahović, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kazao je da je u sklopu te odluke, a na osnovu predviđenih sredstava za prvi kvartal ovog odjeljenja, Vladi danas predloženo da se donese odluka o izdvajanju milion maraka za grantove za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji dodajući da se određeni dio sredstava dijelom zbog tehnološkog procesa, odnosno određenih vrsta podsticaja u tovu, kao i zbog broja zahtjeva i ukupnog iznosa po zahtjevima za podsticaj koji prelazi iznos predviđen budžetom, prenosi za narednu godinu.

2015-02-04-Nastavak_78_RSV-Dzevdet_Sahovic

"Vlada je usvojila i požurit ćemo da što prije uradimo odluke kako bi ovaj milion maraka raspodijelili po prioritetima da sredstva budu što prije plasirana pojedincima, ili pravnim ili fizičkim licima, koje su podnijele zahtjev za podsticaj u 2014. godini“, kazao je Šahović.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je donijela Nacrt Odluke o usvajanju godišnjeg plana gazdovanja šumama u privatnom vlasništvu na području Brčko distrikta BiH za 2015. godinu kao i Odluku o  usvajanju godišnjeg plana gazdovanja šumama u vlasništvu Brčko distrikta BiH za 2015. godinu na osnovu koje će biti izdvojeno 500.000 KM za pošumljavanje privatnih posjeda uništenih u poplavama i klizištima.

"Sadnice će biti isporučene i vlasnicima parcela koje nisu bile pod šumom, a kojima prijeti opasnost od odronjavanja zemljišta", pojasnio je Šahović.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić ukazao je na potrebu izdvajanja više sredstava za pošumljavanje površina koja bi se razvrstala na obnavljanje šuma, ali isto tako zatražio je da se napravi plan zasada šuma na prostorima koji su sada pod klizištima ili gdje stručnjaci utvrde da potencijalno postoji prijetnja s ciljem prevencije takvih pojava.

Prema njegovim riječima, za adekvatan broj sadnica potrebno je izdvojiti oko 50.000 KM na godišnjem nivou uz stručnu procjenu najpogodnije vrste drveta za takve površine.

2015-02-04-Nastavak_78_RSV-Anto_Domic

"Tokom prošle godine smo intenzivno radili na otklanjanju uskih grla koja su pogoršavala stanje sa klizištima. Stoga je nužno da se takve radnje nastave i u ovoj godini ukoliko želimo biti društveno odgovorna administracija", istakao je dr. Domić.

Na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Zaključka o davanju saglasnosti za angažovanje tri lica za potrebe ovog ureda.

Pored toga, donesena je Odluka o usvajanju Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i Odluka o davanju saglasnosti na utvrđivanje visine maksimalne maloprodajne marže u iznosu od 20 posto na nabavku cijene lijeka.

Smjernice za izradu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalizacijama i subspecijalizacijama također su usvojene u nastavku jutrošnjeg zasjedanja.

Nakon rasprave konstatovano je da u komisiji za odabir budu tri člana iz uprave Javne zdravstvene ustanove te dva predstavnika Odjeljenja za zdravstvo. Usvojena je i nova smjernica, također na zahtjev Javne zdravstvene ustanove, da kandidati preko 35 godina starosti ne mogu konkurisati za hirurške grane, prema riječima resorne šefice Vladinog odjeljenja za zdravstvo dr. Anđe Nikolić.

2015-02-04-Nastavak_78_RSV-Andja_Nikolic

Ona je pojasnila da je Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida precizirano koja su udruženja od posebnog interesa.

„To su porodice poginulih boraca Vojske RS, porodice poginulih boraca HVO-a i porodice poginulih boraca Armije BiH, kao i ratni vojni invalidi Vojske RS, ratni vojni invalidi HVO-a i ratni vojni invalidi Armije BiH“, izjavila je Nikolićka, dodajući da su izmjene načinjene i u dijelu stambenog zbrinjavanja dodjelom granta udruženjima koja će od sada voditi i sam proces odabira korisnika. Također, napomenula je šefica resornog odjeljenja, da će od sada sva prava na nabavku lijekova i drugih sredstva zdravstvene zaštite imati i osobe čije je oboljenje u vezi s ratnim dejstvima, a ne samo one koje su ranjavane.

Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlada Distrikta usvojila je Nacrt Zaključka o davanju saglasnosti na nacrt Strategije Bosne i Hercegovine za prihvat i integraciju BiH državljana koji se vraćaju u BiH na osnovu sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period 2015–2018. godina.

K znanju je primljena Informacija o postupcima javnih nabavki u mjesecu decembru 2014. godine te Informacija o izvršenju budžeta za mjesec decembar 2014. godine.

U nastavku redovnog zasjedanja Vlade, na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH donesen je zaključak da se odbacuje prijedlog o naknadi štete koja je nastala na službenom vozilu u saobraćajnoj nesreći koju je prouzrokovao policijski službenik Nedeljko Perić, a koja će biti plaćena u skladu sa zakonskim procedurama.

Članovi Vlade započeli su i razmatranje Izvještaja o izvršenoj procjeni šteta u poljoprivrednoj proizvodnji nastalih poplavama i ledom u 2014. godini, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.