Vlada Brčko Distrikta BiH održala nastavak 44. izvanredne i započela 65. redovitu sjednicu

13.8.2014. Na početku današnjeg zasjedanja Vlada Distrikta održala je sedmi nastavak 44. izvanredne sjednice  na kojemu su izvješća o stanju na području Brčko Distrikta BiH usljed elementarne nepogode- poplave i klizišta, kao i o realizaciji do sada izvršenih obveza podnijeli Odjel za javnu sigurnost, Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, Odjel za javne poslove, Odjel za komunalne poslove te JP "Putevi Brčko".

Image for news
Članovi Vlade dali su  suglasnost, na osnovu Zahtjeva Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od 11. kolovoza 2014. godine,  za prihvatanje UN FAO – TCP projekta „Urgentna pomoć ugroženim vlasnicima stoke pogođenim poplavama i izgradnja kapaciteta za brzi oporavak od poplava“. Utemeljeno je tročlano povjerenstvo koje je zaduženo da u kraćem vremenskom razdoblju napravi kriterije za program obnove i sanacije oštećenih ili uništenih stambenih objekata. Gradonačelnik dr. Anto Domić je pojasnio da se Vlada Brčko Distrikta obvezala da će poduzeti mjere i radnje na saniranju oštećenih objekata koji su stradali u poplavama i da će kroz program sanacije razraditi sve modalitete za ljude kojima je imovina u potpunosti uništena. Tu se u prvome redu ubrajaju stambeni objekti u klizištima, ali i oni koji su bili poplavljeni, a u kojima se voda nije zadržala dulje vremensko razdoblje. "S obzirom da postoje različite kategorije tih objekata potrebno je da se razrade i posebni kriteriji temeljem kojih će se moći pristupiti realiziranju programa izgradnje zamjenskih objekata na drugima lokacijama kao i uvjeti pod kojima će se to događati kao i sanacija objekata", rekao je dr. Domić. Budući da se radi o neuobičajenom programu koji u sebi sadrži izvjese elemente politike vrlo je važno da se sa pravnog stajališta sve dobro razradi kako u konačnici humanitarna pitanja ne bi bila ugrožena. "S tim u svezi smo imenovali posebno povjerenstvo koje će razraditi sve modalitete, a koji će kasnije biti usuglašeni i sa ključnim političkim čimbenicima kako bismo mogli bez problema realizirati tu svoju obvezu koju smo preuzeli još donošenjem zakona i usvajanjem rebalansa na proračun tijekom ovog ljeta", napomenuo je gradonačelnik Domić. Na izvanrednoj sjednici članovi Vlade usvojili su zaključak kojim je v.d ravnatelja Ureda za upravljanje javnom imovinom zadužen da u suradnji sa Pododjelom za javne poslove iznađe rješenje za postojeći problem sa objektom "Šipad" u Brčkom.
Vlada Brčko Distrikta BiH na početku 65. redovite sjednice donijela je Odluku o davanju jamstva za sufinanciranje troškova transplantacije organa za djevojčicu Mariju Marković iz Brčkog za čije liječenje je potreban iznos od 50.000 eura. Gradonačelnik je obrazložio da dio liječenja pokriva proračun Brčko Distrikta ali da u situacijama kada sredstva nisu transferirana sa računa Vlade Brčko Distrikta na Fond zdravstvenog osiguranja, Vlada u takvim situacijama daje izvjesno jamstvo FZO da će ta sredstva prenijeti na njihov račun, a oni pokrivaju troškove tog liječenja u iznosu do kojeg im se daje jamstvo.
Vlada Distrikta tijekom današnje sjednice odobrila je Smjernice za izradu nacrta Pravilnika o postupku utvrđivanja stegovne odgovornosti službenika i namještenika u tijelima javne uprave Brčko Distrikta BiH. Smjernice predstavljaju prvi korak u izradi pravilnika koji će omogućiti rukovditeljima organa uprave da one državne službenike koji ne poštuju slovo zakona i pravila ponašanja mogu sankcionirati. Usvojen je Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na potpisivanje sporazuma o suradnji na implementaciji projekta „Opremanje spasilačke jedinice Crvenog krsta/križa Brčko Distrikta BiH“. Ovom Odlukom Vlada Distrikta obvezna je da u iznosu od 10.000 KM sufinancira projekt nabave čamca za potrebe civilne zaštite, a koji, s druge strane u iznosu do 50.000 KM sufinancira Norveška Vlada i Crveni križ. Članovi Vlade imenovali su člana radne skupine za izradu teksta sporazuma o konačnom raspolaganju pismohranom, spisima i drugim dokumentima koji će i dalje služiti za potrebe obrane, na zahtjev Ministarstva obrane BiH. Također  je na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova imenovan predstavnik Brčko Distrikta BiH u tim za koordinaciju predsjedavanja BiH Vijećem Europe u razdoblju svibanj – studeni 2015. godine, kao i član radne skupine za izradu Zakona o humanitarnim organizacijama Bosne i Hercegovine, te član radne skupine koja će raditi na usklađivanju naputka o provedbi Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica Bosne i Hercegovine sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica Bosne i Hercegovine. Pored toga, donesena je Odluka o imenovanju predstavnika Brčko Distrikta u Moneyval izaslanstvo (Odbor eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti – Moneyval odbor Vijeća Europe.
Sa dnevnoga reda 65. redovite sjednice povučeno je razmatranje i usvajanje prijedloga pravilnika o registru postrojenja i zagađivača okoliša, te prijedloga zaključka u svezi s prijedlogom okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u Bosni i Hercegovini. Također je povučeno razmatranje godišnjeg Izvješća o radu Vijeća za državnu pomoć BiH za 2013. godinu kao i razmatranje Informacije o nepostojanju mogućnosti pokretanja suradnje između međunarodne financijske korporacije (IFC) i Brčko Distrikta BiH na implementaciji projekta „Poboljšanje poslovnog okruženja u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine – Projekt regulatorne reforme“.