Vlada Brčko distrikta BiH održala 97. redovnu sjednicu

12.11.2015. Vlada Brčko distrikta BiH na jutrošnjem zasjedanju razmatrala je zahtjev Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za autentičnim tumačenjem odredbi pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2014. i 2015. godinu.

Image for news
2015-11-12-97_RSV-Adnan_Pasalic
S tim u vezi pokrenuta je inicijativa o usklađenosti odredbi pravilnika sa zakonom, a radi se o obavezi poljoprivrednih proizvođača da prilikom podnošenja zahtjeva dostavljaju i uvjerenje o tome da se nalaze na evidenciji Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.
„Dali smo prijedlog mišljenja koje se zasniva isključivo na zakonskim odredbama za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji koje je Vlada prihvatila i koje ćemo u daljnji proces proslijediti nadležnim institucijama“, obrazložio je Adnan Pašalić, šef resornog odjeljenja dodajući da je Vlada, također, dala i objašnjenja za odredbu u pravilniku koja se odnosi na davanje upotrebne dozvole za objekte izgrađene sredstvima podsticaja za poljoprivredu u ovoj godini. Još je naznačio da je prilikom podnošenja zahtjeva svim podnosiocima u tekućoj godini skrenuta pažnja na tu obavezu koja je tražena pravilnikom i svi oni koji nisu imali traženo uvjerenje nisu mogli ispuniti uslove za dobijanje podsticaja.
Pašalić je izjavio da predlagači smatraju da su zakonom utvrđeni opći uslovi, ali da je propušteno da se evidentira da je zakonom data mogućnost da se pravilnikom utvrđuju i opći i posebni uslovi.
Na prijedlog Odjeljenja za javni registar Vlada Distrikta odobrila je Prijedlog odluke o nazivima matičnih područja, njihovim sjedištima i teritorijalnim oblastima. Šef Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH Siniša Milić je objasnio da je petnaest matičnih ureda na području Brčko distrikta BiH postojalo od ranije, s tim što nisu bili regulisani aktima.

2015-11-12-97_RSV-Sinisa_Milic

„Ovo je prvi put da se u ovakvoj odluci preciziraju i matična područja i njihov obuhvat. Radi se o matičnim područjima Bijela, Boderište, Brčko, Brezik, Brezovo Polje, Brka, Bukvik Gornji, Gornji Rahić, Gornji Zovik, Krepšić, Maoča, Ražljevo, Seonjaci, Šatorovići i Ulice. Potreba za donošenjem ovakve odluke je proistekla iz Zakona o matičnim knjigama Brčko distrikta BiH, a nakon donošenja Zakona o nazivima naseljenih mjesta utvrđeno je da postoje naseljena mjesta koja nisu bila obuhvaćena. To su nova naseljena mjesta na području Brčko distrikta BiH“, rekao je Milić i potvrdio da ova odluka ide na usvajanje u Skupštinu Brčko distrikta BiH.
K znanju je primljena Informacija u vezi s prijedlogom Strateške platforme za rješavanje pitanja nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Usvojeni su izvodi iz tonskih zapisa sa 93. i 94. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.