Vlada Brčko distrikta BiH održala 75. vanrednu sjednicu


30.3.2015. Na jutrošnjem zasjedanju članovi Vlade podržali su prijedlog Odjeljenja za obrazovanje na zaključak o davanju saglasnosti za obustavu isplate stipendija svim redovnim studentima koji imaju status apsolventa.

 

Image for news
Cvijetin Nikolić, šef resornog odjeljenja, pojasnio je da se isplata stipendija studentima obustavlja od 1. 1. 2015. godine.

"Naime, svi studenti su potpisali ugovor o isplati stipendija do 31. 12. 2014. godine. Uslovno, Vlada može nastaviti davanje stipendija uz saglasnost šefa resornog odjeljenja, a ovogodišnjim budžetom za stipendije je predviđeno 1,2 miliona KM. Ukoliko bi apsolventi i dalje bili u tom sistemu onda ne bismo mogli osigurati dosadašnji broj stipendija", kazao je Cvijetin Nikolić, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

On je istakao da je bi po usvojenom zaključku 80 apsolvenata izašlo iz sistema stipendiranja, a umjesto njih, po odobrenim sredstvima iz budžeta, oko 120 dodatnih studenata bi imalo osigurano stipendiranje.

"Iznos sredstava od 1,2 miliona KM omogućuje dodjelu 510 stipendija, dok su, s druge strane, apsolventi odslušali predavanja, a neki od njih su već diplomirali i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje", izjavio je Nikolić, dodajući da je ovakav zaključak donesen kako bi se omogućilo da se što većem broju studenata dodjeljuju stipendije.

U nastavku 75. vanredne sjednice, koja je planirana tokom današnjeg dana ili sutra ujutro, Vlada Brčko distrikta BiH razmatrat će Odluku o odobravanju dodatnih amandmana na Prijedlog budžeta za 2015. godinu.