Vlada Brčko distrikta BiH održala 69. i 71. redovno zasjedanje

12.11.2014. Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove članovi Vlade usvojili su na današnjoj sjednici Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju u Brčko distriktu BiH.

Image for news
Na 71. redovnoj sjednici prihvaćena je i inicijativa Ministarstva civilnih poslova BiH o pridruživanju Bosne i Hercegovine Centru sjever–jug, na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje.
Članovi Vlade k znanju su primili i Informaciju o realizaciji projekta zaobilaznice oko grada Brčko, te donijeli Zaključak o primanju k znanju inicijalnog Izvještaja o primjeni Međunarodne konvencije za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka u BiH za period 2012–2014.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je izvode iz tonskih zapisa sa 53, 55. i 57. vanredne i 68. redovne sjednice. Nastavak 71. redovnog zasjedanja zakazan je za srijedu, 19. novembar s početkom u 8.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice.

Na današnjem zasjedanju Vlada Distrikta apsolvirala je i preostale tačke dnevnog reda u četvrtom nastavku 69. redovne sjednice. Nakon duže rasprave k znanju je primljena Informacija u vezi s problematikom pri realizaciji kapitalnog budžeta  Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.
"Želio sam podstaknuti raspravu o toj problematici kako bi Vlada Brčko distrikta BiH pronašla kvalitetna rješenja da se kapitalni budžet na vrijeme realizuje i da budemo funkcionalniji, a realizovanjem kapitalnih projekata i grad bi dobio ljepši izgled", izjavio je šef resornog odjeljenja Damir Bulčević. On je naveo da s tim u vezi postoje određeni problemi, naprimjer da u pojedinim odjeljenjima nedostaju potrebni kadrovi za realizovanje kapitalnog budžeta kao i da u odjeljenjima koja su zadužena za nadzor kapitalnih projekata postoji manjak ljudskih resursa. Bulčević je također istakao da je tokom sjednice usaglašeno da se na posebnom sastanku ova tačka dnevnog reda detaljno sagleda i donesu kvalitetni zaključci.

Na prijedlog Direkcije za finansije članovi Vlade usvojili su mjesečni izvještaj o izvršenju budžeta za august 2014. godine.
Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić izvijestio je članove Vlade da je izvršenje budžeta Distrikta veće nego što je planirano ističući da se takva kretanja bilježe i kod mjesečnih prihoda. U izjavi novinarima Lučić je naglasio da je mjesečni prosjek od preko 16 miliona u augustu ove godine premašen za milion i 20 hiljada konvertibilnih maraka. Prema njegovim riječima ovako dobri prihodi ostvaruju se zahvaljujući, prije svega, dobroj naplati poreza. "U augustu mjesecu je plan od skoro 14 miliona KM premašen za blizu dva miliona KM, dok su i kod rashoda ostvarena povoljna kretanja. U posmatranom mjesecu oni su iznosili oko 11 miliona KM", precizirao je Lučić.

Na današnjem zasjedanju jednoglasno je prihvaćen prijedlog Komisije za ravnopravnost spolova na nivou Vlade i institucija Brčko distrikta BiH za uvođenje 12. septembra kao Dana ženskih prava u BiH.

Nakon razmatranja Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju:
- Informaciju o postupcima javnih nabavki u mjesecu augustu 2014. godine;
- Informaciju u vezi s analizom troškova čišćenja i održavanja higijene u Odjeljenju za obrazovanje sa stanovišta obavljanja usluga;
- Informaciju – dopunu odgovora u vezi s potpisivanjem ugovora o prebacivanju finansijskih sredstava iz budžeta Distrikta za 2014. godinu za MZ „Vukšić“;
- Informaciju o izborima u Mjesnoj zajednici Stanovi po zahtjevu poslanika Siniše Golića;
- Informaciju o obnovi porušenih kuća – poslaničko pitanje gospodina Ivana Krndelja;
- Informaciju o nastaloj šteti na imovini privrednih subjekata Brčko distrikta BiH usljed poplava u periodu juli–august 2014. godine.
 
Zbog potrebe za izvjesnim doradama s dnevnog reda su povučene sljedeće tačke: zahtjev za odobravanjem dodatnih sredstava za sanaciju ulica i puteva i čišćenje obodnih putnih kanala u mjesnim zajednicama Brka i Palanka, Informacija o zahtjevima mjesnih zajednica u Brčko distriktu BiH za otvaranje „čajne kuhinje“ te informacija za stan u ul. Bosne srebrene – poslaničko pitanje gospodina Željke Antića.