Vlada Brčko distrikta BiH održala 59. redovnu sjednicu


19.3.2014. Na današnjem zasjedanju Vlada Distrikta usvojila je prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH u Ekonomsko-socijalno vijeće.


Image for news
Donesen je zaključak o regulisanju plaćanja troškova transplantacije organa za osiguranike Brčko distrikta BiH. Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo također je donesena Odluka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH zaduženih za provođenje SZO/SDC projekta „Jačanje i unapređenje modernih i održivih javnozdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH, kao i Odluka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u tijelo za nadzor nad primjenom pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova te načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.
Članovi Vlade dali su saglasnost na prijedlog zaključka u vezi s očitovanjem o nacrtu „Srednjoročnog programa 2014-2016. godine o trgovinskoj i komercijalnoj saradnji između Vlade Republike Turske, Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Izvještaj o provedenim aktivnostima Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove po Akcionom planu za provođenje strategije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu je primljeno k znanju, kao i Izvještaj o realizovanju Akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u Odjeljenju za javne poslove.
Gradonačelnik dr. Anto Domić je istakao da je opredjeljenje Vlade da se sistematski i suštinski bori protiv korupcije u administraciji.

2014-03-19-59_RSV-Anto_Domic

"To je vrlo zahtjevan posao i na tome zajednički rade izvršna i zakonodavna vlast. U izvještajima Odjeljenja za prostorno planiranje i Odjeljenja za javne poslove, uočeno je nekoliko vunerabilnih tačaka oko kojih treba povesti dosta računa. Kod Odjeljenja prostornog planiranja istakle su se metodologija i način izrade prostorno-planske dokumentacije te vođenja postupka eksproprijacije kao oblasti koje mogu biti i jesu podložne koruptivnom djelovanju. Kada je u pitanju Odjeljenje za javne poslove, pažnja javnosti u velikoj mjeri usmjerena je na izgradnju i implementiranje kapitalnih projekata", naveo je gradonačelnik Domić.
On je naglasio da se kroz izvjesne analize ukazala potreba stvaranja norme koja će spriječiti neželjene pojave u smislu koruptivnog i nezakonitog djelovanja u pripremi i realizovanju kapitalnih projekata, održavanju vozila i svega što služi u svrhu stvaranja ili izgradnje infrastrukture, a finansira se iz budžeta.
"Samo jasnim i preciznim radnjama i kontrolisanjem utroška tih sredstava ostvarit ćemo i dosta ušteda u budućnosti na realizovanju kapitalnih projekata sa mjerama koje su u pripremi i koje će vrlo brzo biti implementirane u javnosti", istakao je gradonačelnik Domić i dodao da je pojedinačnim mjerama u 2013. godini ušteđeno preko 200.000 konvertibilnih maraka na službenim putovanjima, korištenju vozila i gorivu, što nije mala suma u odnosu na planirano.
Odgovarajući na upite novinara gradonačelnik je kazao da je percepcija javnosti naročito izražena u vezi s korumpiranošću Vladinih dužnosnika, no da se stvarne i operativne radnje odvijaju i na onom srednjem nivou pomoćnika i referenata koji operativno pripremaju, rade i sarađuju sa drugom stranom, te da je do sada utvrđeno da postoji jako puno radnji i propusta koji su vodili ka  stvaranju slike koruptivnog djelovanja, a potekli su sa ovog nivoa.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju Odjeljenja za obrazovanje o osiguranju tehničkih pretpostavki za normalno funkcionisanje nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH na osnovu poslaničkog pitanja Kluba poslanika SBB-a.
Informacija o sticanju nekretnine, označene kao katastarska čestica broj 984 katastarska oblast Brčko 4, privremeni registar također je primljena k znanju.
Usvojen je izvod iz tonskog zapisa sa 57. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.