Vlada Brčko distrikta BiH održala 58. vanrednu sjednicu

19.11.2014. Na vanrednom zasjedanju, na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost, usvojeno je nekoliko odluka od kojih se prve dvije odnose na kriterije dodjele i program utroška sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u Odjeljenju za javnu sigurnost – Pododjeljenju za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news
Prema riječima šefa Vladinog Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Miće Simikića, odlukama su obuhvaćene četiri neprofitne organizacije; Auto-moto klub "Silver Wings", Autoklub terenaca "4x4", Sportsko-ribolovni savez Brčko distrikta BiH i Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH.

Visina izdvojenih sredstava za svaku neprofitnu organizaciju iznosi 10.000 KM, dok je za potrebe Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH izdvojen grant u iznosu od 15.000 KM koji će se dijelom utrošiti na opremanje školskih ustanova uredno snabdjevenim ormarićima prve pomoći i edukaciju jednog dijela nastavnika za pružanje iste.

2014-11-19-Nastavak_71_RSV-Mico_Simikic

"Spomenute neprofitne organizacije sudjelovale su zajedno sa Odjeljenjem za javnu sigurnost, odnosno Kriznim štabom Vlade Brčko distrikta BiH u spašavanju građana i dobara u kompletnom trajanju tokom vanrednog stanja. Ovaj grant za njih znači da se ponovno opreme, u smislu materijalnih sredstava i svega što su utrošili ove godine", istakao je Simikić.
Članovi Vlade Brčko distrikta BiH također su jednoglasno usvojili Odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu i program utroška sredstava sa pozicije ostali grantovi neprofitnim organizacijama u Odjeljenju za javnu sigurnost.
On objašnjava da se ovaj program odnosi na formiranje tri dobrovoljna vatrogasna društva u saradnji sa građanima Brčko distrikta BiH.
"U ovoj godini je već registrovano vatrogasno društvo Maoča, a u pripremi je registrovanje vatrogasnih društava Sandići i Bijela. Namjera Vlade je i da se u narednom periodu izgrade objekti za zaštitu i spašavanje građana, odnosno vatrogasni domovi za koje je Odjeljenje za javnu sigurnost već dobilo lokacijske uslove", kazao je Simikić, dodajući da je u pripremi i konkurs za projektovanje navedene tri zgrade.
Prema njegovim riječima parcele za izgradnju domova su dovoljno udaljene od Brčkog kako bi u prvom trenutku mogle djelovati prilikom požara u tim područjima, a njihova izgradnja mogla bi biti završena za dvije godine.
Svrha ovog granta, vrijednog 10.000 KM za svako dobrovoljno društvo, jeste da se ove neprofitne organizacije snabdiju jednim dijelom opreme koja je potrebna za zaštitu i spašavanje građana od požara.
Na kraju vanredne sjednice usvojena je i Odluka o odobravanju programa utroška sredstava sa pozicije grantovi neprofitnim i drugim organizacijama za 2014. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama – peti dio.